12.30.2008

ΟΥΡΑΓΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΥΠΕΞ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΜΕ ΤΟ "DIGNITY" ("AKEΡΑΙΟΤΗΤΑ")

Το σκάφος Dignity της οργάνωσης “Ελευθερώστε τη Γάζα” με ανθρωπιστική βοήθεια εμβολίστηκε τα ξημερώματα από σκάφος του ισραηλινού πολεμικού Ναυτικού σε διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, το ισραηλινό ναυτικό απαιτεί το σκάφος να επιστρέψει στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει αρκετά καύσιμα. Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά. Το πλοίο, το οποίο μεταφέρει τέσσερις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως ιατροφαρμακευτικό υλικό στους πληγέντες της Γάζας, είχε αποπλεύσει χθες βράδυ από το λιμάνι της Λάρνακας.
Στο μεταξύ η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «…για να μπορέσουμε να φτάσουμε και να προσφέρουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, προϋπόθεση είναι ότι θα υπάρξει άμεση εκεχειρία, παύση του πυρός και ανθρωπιστικός διάδρομος, ο οποίος είναι απαραίτητος για να περάσουν με ασφάλεια και η ιατρική βοήθεια αλλά και οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να πάνε στη Γάζα για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετικά τραγική κατάσταση».
Αυτά ενώ οι Ισραηλινοί επέτρεψαν ήδη να περάσει αυτοκινητοπομπή με διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας. Η αυτοκινητοπομπή αποτελείται από 109 φορτηγά και η διέλευσή της μέσω του φυλακίου Κέρεμ Σαλόμ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι (τοπική ώρα). Η βοήθεια προέρχεται από τον ΟΗΕ, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τη UNICEF και διάφορες χώρες, κυρίως από την Ιορδανία και την Τουρκία.
Ενημέρωση: Στο Λίβανο κατευθύνεται τελικά το “Dignity” , σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ η κύπρια βουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, που είναι επικεφαλής της αποστολής. Όπως είπε η κα. Θεοχάρους, το “Dignity” συνοδεύεται από αμερικανικό πολεμικό πλοίο.