http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=1340567
(...)Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για σημαντική αύξηση των βουλευτικών αποδοχών (ανάλογη με εκείνη των δικαστικών λειτουργών), παρόλο που στην αιτιολογική έκθεση της πολυσέλιδης τροπολογίας αναφέρεται εντελώς παραπλανητικά ότι «οι ρυθμίσεις της τροπολογίας αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς και όχι τους βουλευτές».
Αγωγές
Η υποκριτική αυτή φράση θα ξεπεραστεί -όπως έγινε πάντοτε στο παρελθόν- με τη δικαστική διεκδίκηση των αυξήσεων από βουλευτές που θα υποβάλουν αγωγές, τις οποίες θα κερδίσουν -όπως πάντα στο παρελθόν-, αφού με ειδικό ψήφισμα οι αποδοχές των εθνοπατέρων ακολουθούν τις αυξήσεις των δικαστικών λειτουργών. Ακόμα και αν βρεθούν πολιτικοί αρχηγοί που θα εμποδίσουν τους εν ενεργεία βουλευτές να διεκδικήσουν τις αυξήσεις αυτές, την πόρτα των αυξήσεων θα ανοίξουν -όπως και στο παρελθόν- πρώην βουλευτές με αγωγές που θα κερδίσουν και σιγά σιγά θα υλοποιηθούν οι αυξήσεις υπέρ όλων.
Η κυβέρνηση ακολούθησε μία αήθη τακτική, που πολύ απέχει από τη διαφάνεια και νομιμότητα που ευαγγελίζεται. Είχε, εδώ και καιρό, έτοιμο στο συρτάρι το νέο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, το οποίο είχε υποσχεθεί δύο φορές προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μόνο που το 2007 ήταν και δικαστικά υποχρεωμένη να το υλοποιήσει, αφού οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν κερδίσει τις σχετικές δίκες στο «Μισθοδικείο», που προέβλεπαν αυξήσεις άνω του 50%, λόγω της αντισυνταγματικής υπεροχής των αποδοχών του προέδρου ανεξάρτητης Αρχής (της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών) από τις αποδοχές του προέδρου Αρείου Πάγου (10.271 ευρώ μεικτά, έναντι 5.200 ευρώ μεικτά).
Ενώ πρόκειται για αποδοχές υπεσχημένες και δικαστικά κερδισμένες, η κυβέρνηση κράτησε το νομοσχέδιο στην άκρη περιμένοντας να δει πώς και πόσο θα αντιδράσουν οι δικαστικοί φορείς στα νομοθετικά μέτρα άλωσης της ανεξαρτησίας τους.
Επέσειε δε την απειλή ότι, αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα αυτά, το νέο μισθολόγιο μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Δικαστικοί εξέφραζαν, χθες, την έκπληξή τους για την τόσο σύντομη προώθηση του σχεδίου, αμέσως μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου και αναρωτιόνταν μήπως πάμε για εκλογές. Ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης επέπληττε και απαξίωνε τους δικαστές για την απόφαση του «Μισθοδικείου», κατέθεσε, χθες, μαζί με τον Σ. Χατζηγάκη την καλά κρυμμένη τροπολογία των αυξήσεων στο νομοσχέδιο καρατόμησης του Γ. Ζορμπά και υποβάθμισης της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος.
Με την τροπολογία οι αποδοχές του προέδρου Αρείου Πάγου από 5.400 ευρώ μεικτά θα φθάσουν τα 8.600 (χωρίς να συνυπολογίζονται μερικές επιπλέον αποδοχές από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και έξοδα παράστασης), ύψος στο οποίο θα κυμανθούν και οι αποδοχές των προέδρων των ανεξάρτητων Αρχών.
Στην πράξη, ένας πρωτοδίκης 3ετούς υπηρεσίας θα έχει μηνιαία αύξηση περίπου 1.000 ευρώ, ενώ ένας πρόεδρος Πρωτοδικών μηνιαία αύξηση 1.200 ευρώ καθαρά, φθάνοντας τα 4.200 ευρώ. Οι αποδοχές μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες με μισθολογικές προαγωγές.
Ο βασικός μισθός του πρωτοδίκη από 1.155 γίνεται 2.067 ευρώ, ενώ αυξάνονται ανάλογα με τον βαθμό τα επιδόματα ταχύτητας από 475 - 880 ευρώ σε 550 - 1.100 ευρώ, ειδικών συνθηκών από 734 - 880 σε 796 - 950 και τα έξοδα παράστασης από 73 - 176 σε 150 - 300 ευρώ, ενώ για κάποια επιδόματα προβλέπεται ετήσια αναπροσαρμογή.
Αντίστοιχες αυξήσεις προβλέπονται και για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με αύξηση επιδομάτων για την ταχύτερη διεκπεραίωση δικαστικών υποθέσεων του Δημόσιου σε βάρος των πολιτών (...)
7.25.2008
ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...
Οργισμένοι οι πολίτες
Εκφράζοντας τη δυσφορία που οι πληροφορίες έφεραν να νιώθει εδώ και καιρό, ο κ. Παπούλιας είπε: «Συμμερίζομαι την απογοήτευση και την οργή των πολιτών, όταν διαπιστώνουν ότι η πολιτική αντιμετωπίζεται ως όχημα προσωπικού πλουτισμού, ως μέσο μιας παχυλής ζωής. Πολιτική χωρίς ηθική είναι μια επικίνδυνη υπόθεση. Οδηγεί σε αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τα δημόσια πράγματα, σε παρακμή, σε εκδήλωση ακραίων κοινωνικών φαινομένων».
Εκφράζοντας τη δυσφορία που οι πληροφορίες έφεραν να νιώθει εδώ και καιρό, ο κ. Παπούλιας είπε: «Συμμερίζομαι την απογοήτευση και την οργή των πολιτών, όταν διαπιστώνουν ότι η πολιτική αντιμετωπίζεται ως όχημα προσωπικού πλουτισμού, ως μέσο μιας παχυλής ζωής. Πολιτική χωρίς ηθική είναι μια επικίνδυνη υπόθεση. Οδηγεί σε αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τα δημόσια πράγματα, σε παρακμή, σε εκδήλωση ακραίων κοινωνικών φαινομένων».
Και πρόσθεσε: «Ιδίως σήμερα, σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι πιο αδύναμοι, αυτοί που κυρίως πλήττονται από την ακρίβεια, περιμένουν από το πολιτικό σύστημα πρώτα από όλα να σταθεί δίπλα τους... και να δώσει λύσεις σε πραγματικά μεγάλα, εθνικά θα έλεγα, προβλήματα, όπως η παιδεία, η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική ανισότητα, το περιβάλλον και ο αποκλεισμός».
Subscribe to:
Posts (Atom)