5.12.2008

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΩΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ...




1) ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ;
2) TI ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ; ΡΩΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ THΣ UNILEVER. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ; ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ;
3) OI ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΗΛΙΕΛΑΙΟΥ AΠO TPITΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣAΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΡΟΤΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ;
4) ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΗΚΑΝ-ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΡΙΞΑΤΕ ΣΤΗΝ EΛΛHNIKH ΑΓΟΡΑ; 20.000 ΤΟΝΝΟΙ; 30.000 TONNOI;
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ)
ΕΛΑΪΣ – UNILEVER A.E. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9/5/2008
Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με το ηλιέλαιο, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, η ΕΛΑΪΣ-Unilever A.E. διευκρινίζει ότι: μετά τους διεξοδικούς εργαστηριακούς ελέγχους που διενήργησε στο διεθνώς αναγνωρισμένο εργαστήριο Dr.A.Verwey, διαβεβαιώνει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή με βάση τα όρια που συστήνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και αναφέρονται και στο από 07/05/2008 Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρία μας ήδη προβαίνει στην απόσυρση των συγκεκριμένων ποσοτήτων ηλιελαίου με ημερομηνία επιθυμητής ανάλωσης από 27/11/2008 έως 16/12/2008 σεβόμενη τις ανησυχίες των καταναλωτών της και την θέση του ΕΦΕΤ για απόσυρση. Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με το ηλιέλαιο, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, η ΕΛΑΪΣ-Unilever A.E. διευκρινίζει ότι: μετά τους διεξοδικούς εργαστηριακούς ελέγχους που διενήργησε στο διεθνώς αναγνωρισμένο εργαστήριο Dr.A.Verwey, διαβεβαιώνει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή με βάση τα όρια που συστήνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και αναφέρονται και στο από 07/05/2008 Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ.
Παρ’ όλα αυτά, η εταιρία μας ήδη προβαίνει στην απόσυρση (...MA ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ;) των συγκεκριμένων ποσοτήτων (...ΓΙΑ ΤΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΜΙΛΑΜΕ; TI ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ HΔΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΗΚΑΝ; ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;) ηλιελαίου με ημερομηνία επιθυμητής ανάλωσης από 27/11/2008 έως 16/12/2008 σεβόμενη τις ανησυχίες των καταναλωτών της και την θέση του ΕΦΕΤ για απόσυρση.

300.000 TONNOI OΡΥΚΤΕΛΑΙΟ-ΗΛΙΕΛΑΙΟ, ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

300.000 ΤΟΝΝΟΙ "ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ!!!
...ΑΦΗΣΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ...ΠΑΣΧΑ Ο ΕΦΕΤ!
Στην υπόθεση με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο με 900 mg/kg (ή μήπως 5.790 mg/kg;) ορυκτέλαιο, τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά και δυστυχώς παραμένουν ακόμα αναπάντητα.
1. Το σήμα στο ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (RΑSSF) έφυγε από τη Γαλλία στις 23.4.08 και αναφέρει επιμόλυνση της τάξης των 5.790 mg/kg! Γιατί ο ΕΦΕΤ άρχισε να ασχολείται με το θέμα μόλις στις 6.5.08 και αναφέρει επιμόλυνση μόλις 900 mg/kg;
2. Το Γενικό Χημείο του Κράτους γιατί δεν ήλεγξε τις ύποπτες παρτίδες για πιθανή επιμόλυνση; Ο ΕΦΕΤ που έχει από τον νόμο την υποχρέωση να επιβλέπει αυτούς τους ελέγχους, σε τι ενέργειες θα προβεί στο μέλλον για να αποφευχθεί επανάληψη τέτοιας εγκληματικής παράλειψης;
3. Ο ΕΦΕΤ γιατί δεν ελέγχει στο σύνολό τους τις ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων για την εφαρμογή του ΕΚ 178/2002 που είναι νόμος του κράτους από 1.1.2006 και υποχρεώνει όλες τις εταιρείες να τηρούν διαδικασίες ιχνηλασιμότητας;
4. Αν ο ΕΦΕΤ είχε ελέγξει τις επιχειρήσεις για τον ΕΚ 178/2002, τότε η διαδικασία της ανάκλησης θα ήταν άμεσα υλοποιήσιμη. Σήμερα, όμως, πάνω από 1.000 τόνοι επιμολυσμένου ηλιελαίου δεν έχουν ανακληθεί ακόμη. Άμεσα πρέπει να ανακληθούν όλες οι παρτίδες ηλιελαίου που έχουν διακινηθεί από τις 15 εταιρείες (ΜΙΝΕRVA, ΕΛΑΙΣ, LIDL κ.α.) οι οποίες έχουν αγοράσει το επιμολυσμένο ηλιέλαιο από την εταιρεία Μάνος Α.Ε. στον Βόλο. Είναι επιτακτική ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία, η ενοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα υπό την ίδια υπουργική σκέπη, ενέργεια που έχουμε επισημάνει από το 2005 με το σκάνδαλο των μουχλιασμένων γιαουρτιών. Και επιτέλους, οι επικεφαλής τόσο του ΕΦΕΤ όσο και της Επιτροπής Ανταγωνισμού να πάψουν να ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση χωρίς καμία απολύτως αξιολόγηση, αλλά κατόπιν αδιάβλητου επιστημονικού διαγωνισμού. Για να έχουμε κάποια μέρα τρόφιμα ασφαλή και λιγότερα ακριβά!
Γιάννης Ζαμπετάκης (λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής επιθεωρητής)
http://orfni.blogspot.com