4.22.2012

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" Νο 2Ποινική καταδίκη Νο 2 2004 Περίανδρος - Αντωνάκης Ανδρουτσόπουλος 
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ» ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Καταδίκη για τη δολοφονική επίθεση κατά του σ. Δημήτρη Kουσουρή

Ύστερα από έξι χρόνια,  δικάστηκε ερήμην, την Δευτέρα 26/4, ο παρ’ ολίγον δολοφόνος του σ. Δημήτρη Κουσουρή, ο φασίστας  χρυσαυγίτης «Περίανδρος» Ανδρουτσόπουλος και καταδικάστηκε για πλημμεληματικές πράξεις σε 4 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή. Συγκεκριμένα καταδικάστηκε για σύσταση συμμορίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Οι κακουργηματικού βαθμού πράξεις, που παραγράφονται σε 20 χρόνια, δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί.

Στη δίκη κατέθεσαν τα θύματα της οπλισμένης ορδής των φασιστών Δημ. Κουσουρής, Ηλίας Φωτιάδης και Γιάννης Καραμπατσώλης, και  αυτόπτες μάρτυρες που αναγνώρισαν τον «Περίανδρο»  και περιέγραψαν τις σκηνές της βάρβαρης δολοφονικής επίθεσης. O Δημ. Τρίμης από την EΣHEA περιέγραψε τη δομή της οργάνωσης Χρυσή Αυγή.  Eπίσης κατέθεσε  ο αρχηγός διμοιρίας των MAT με το ελληνόφρον  όνομα «Δαρείος»  -αυτό δεν είναι ψευδώνυμο και κατά κάποιες πληροφορίες είναι ο εκπαιδευτής της Χρυσής Αυγής. Tο δικαστήριο έκανε τα πάντα να μην πάρει πολιτική χροιά η υπόθεση  και περιορίστηκε  στη διερεύνηση του μεγέθους των ροπάλων και αν τα είχαν για… άμυνα. Ακόμη κι έτσι όμως έγινε σαφές ότι η ομάδα που επιτέθηκε άνανδρα σε άοπλους και ανύποπτους φοιτητές ήταν στρατιωτικά διευθυνόμενη, οπλισμένη με ρόπαλα και επιτέθηκε με σκοπό να σκοτώσει.  Αν και λίγο πριν είχαν φυγαδευτεί  από τα MAT που τους συνόδευαν, είναι προφανές  ότι κάποιοι τους ειδοποίησαν να κατευθυνθούν στην καφετέρια όπου ανύποπτοι κάθονταν οι αριστεροί φοιτητές. Eπίσης έγινε σαφές από τις μαρτυρικές καταθέσεις ακόμη και του αστυνομικού συζύγου της ιδιοκτήτριας της καφετέριας ότι επιτέθηκαν κατά του  Δημήτρη Κουσουρή, μέλους του NAP και της EΦEE και των συντρόφων του με στόχο να σκοτώσουν.

Από τότε, από τον Ιούνιο του 1998, ο παρ’ ολίγον δολοφόνος  Αντώνης Ανδρουτσόπουλος ή  Περίανδρος, αν και αναγνωρίστηκε από τα θύματα και από αυτόπτες μάρτυρες,  παραμένει ασύλληπτος. Ασύλληπτοι παραμένουν και ο υπόλοιποι από τη δολοφονική ομάδα.  Η αστυνομία δεν έχει κάνει τίποτα για τη σύλληψή τους.  Ίσως η εξήγηση είναι αυτή που έδωσε σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην αρχηγός της EYΠ Tσούρας: ο Aνδρουτσόπουλος δεν συλλαμβάνεται γιατί «η μισή αστυνομία τον κυνηγάει και η μισή αστυνομία τον προστατεύει».

H επίθεση των χρυσαυγιτών ήταν οργανωμένη και εκτελέστηκε από οπλισμένους με ρόπαλα τραμπούκους σε καφετέρια απέναντι από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων,  την περίοδο του μεγάλου κινήματος της νεολαίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά του διαγωνισμού του AΣEΠ που τότε έθετε σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΠAΣOK με υπουργό τον Αρσένη.  Το κίνημα είχε φουντώσει, είχε συσπειρώσει ευρύτερες μάζες εργαζομένων και είχε πυροδοτήσει γενικευμένη μαζική δράση σε 31 πόλεις της χώρας, έξω από τα εξεταστικά κέντρα.

H δολοφονική επίθεση των νοσταλγών του Xίτλερ ήλθε ως συμπληρωματική στη δράση των δυνάμεων καταστολής, των MAT και της αστυνομίας, που φυσικά δρούσαν κατ’ εντολή της τότε κυβέρνησης, αν και συχνά ο υπερβάλλων ζήλος τους ξεπερνούσε τις κυβερνητικές προθέσεις. Yπάρχουν πλήθος μαρτυρίες για τη συμπληρωματική  δράση των φασιστών τραμπούκων με το επίσημο κράτος. Πρόσφατα, σε δημοσίευμα των  «Nέων» στο οποίο αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο της NΠ, γίνεται σαφές ότι η Xρυσή Aυγή δρα ως συμπληρωματική δύναμη σε άμεση συνεργασία με την αστυνομία η οποία την τροφοδοτεί με εξοπλισμό,  ασυρμάτους, κ.λ.π.
 
(από την εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ)

 ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΣΟΥΡΗ

Εκδικάστηκε μετά από επανειλημμένες αναβολές – και με κίνδυνο παραγραφής των πλημμελημάτων – η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκαν έξω από τα δικαστήρια οι Δημήτρης Κουσουρής, Ηλίας Φωτιάδης και Γιάννης Καραμπατσόλης με δράστη τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο γνωστό και ως «Περίανδρο», επικεφαλής συμμορίας μελών της δολοφονικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Το 11ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε ομόφωνα τον «Περίανδρο» για τα πλημμελήματα για τα οποία κατηγορείται και του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εξαγοράσιμη προς 4,4 ευρώ την ημέρα, ενώ πιθανή άσκηση έφεσης δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Από την εκδίκαση διαχωρίστηκε η κατηγορία για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία. Γι’ αυτό απαιτείται η παρουσία του κατηγορούμενου, που τα τελευταία έξι χρόνια παραμένει ασύλληπτος αν και εκκρεμεί εις βάρος του διεθνές ένταλμα.

Κατά τη διαδικασία, οι μαρτυρίες δεν άφησαν την παραμικρή αμφιβολία για το χαρακτήρα της επίθεσης που δέχτηκαν ο Δ. Κουσουρής και οι σύντροφοί του. Τα τρία θύματα της επίθεσης περιέγραψαν μια ομάδα χρυσαυγιτών που συντεταγμένα, επιτέθηκαν απρόκλητα, οπλισμένοι με ξύλα. Κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο για συμπλοκή αλλά για εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση με στόχο το Δ. Κουσουρή, γνωστό από τη συνδικαλιστική και πολιτική του δράση. Τα τρία θύματα, όπως κι άλλοι μάρτυρες, αναγνώρισαν σε φωτογραφίες τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής «Περίανδρο», ως τον επικεφαλής της δολοφονικής ομάδας. Ο επικεφαλής της υπεύθυνης για την τήρηση της τάξης στην Ευελπίδων διμοιρίας των ΜΑΤ, Δαρείος Λικιαρδόπουλος, κατέθεσε ότι συνόδευσε τους χρυσαυγίτες έξω από το χώρο των δικαστηρίων. Όταν όμως άλλοι μάρτυρες (π.χ. ο Π. Παλαιολόγος) αναφέρθηκαν σε φιλικές στιχομυθίες του Περίανδρου με τα ΜΑΤ, η έδρα διέκοψε την κατάθεση με το αιτιολογικό ότι δεν δικάζεται η αστυνομία. Σχετικά με τις σχέσεις αστυνομίας και Χρυσής Αυγής τέθηκε υπ’ όψιν του δικαστηρίου από το συνήγορο της πολιτικής αγωγής Γ. Ραχιώτη το γνωστό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Στην κατάθεσή του, ο δημοσιογράφος Δ. Τρίμμης περιέγραψε τη Χρυσή Αυγή ως δολοφονική ακροδεξιά συμμορία με στρατιωτική δομή. Εντυπωσιακή ήταν κι η κατάθεση του αστυνομικού Σωτηρίου, ιδιοκτήτη της καφετέριας στην οποία δέχτηκαν την επίθεση οι τρεις αγωνιστές. Από την κατάθεσή του κατέστη σαφές ότι στόχος της παρατεταγμένης ομάδας ήταν ο Δ. Κουσουρής ενώ δεν άφησε καμιά αμφιβολία για το δολοφονικό χαρακτήρα της επίθεσης: Τα κτυπήματα κατευθύνονταν στο κεφάλι. Παρά την καταδίκη του Ανδρουτσόπουλου, το ερώτημα γιατί παραμένει ασύλληπτος, μένει ανοιχτό. Τα τελευταία δημοσιεύματα δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες. Οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να χρεωθούν την ευθύνη για τη σχεδιασμένη κρατική τρομοκρατία της οποίας ο επιχειρησιακός βραχίονας είναι οι φασιστικές δολοφονικές συμμορίες και η αστυνομία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ

(από την εφημερίδα ΠΡΙΝ)

http://www.politikokafeneio.com/ethnikos/periandros105.htm