11.01.2008

YΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ "ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ", ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ...




(TA KAΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ, π.χ. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ...ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ...)
Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ("ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ")
(...)* Η μεσαία τάξη -η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας- πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται, να καταναλώνει, αλλά και να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις. Ενα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, το οποίο σχετικά σύντομα θα επέστρεφε πόρους σ' αυτήν, θα ανακούφιζε την κατάσταση. Αυτό, όμως, καμία σχέση δεν έχει με τους δρόμους και τις γέφυρες που ονειρεύονται το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι κατασκευαστές (δηλαδή ο Μπόμπολας)... Αυτά τα έργα αργούν να αποδώσουν πόρους στην κοινωνία και απαιτούν μεγάλο κόστος συντήρησης.
* Από την άλλη πλευρά, μεγαλύτερη ρευστότητα στις τράπεζες θα ανακούφιζε τη μικρή επιχείρηση ή και τον πολίτη που θα μπορούσε να δανειστεί για να δράσει. Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από την ισοπεδωτική πολιτική Αλογοσκούφη, για ένταξη όλων των τραπεζών στο κρατικό σχέδιο στήριξης χωρίς εγγυήσεις ότι τα χρήματα αυτά θα «διολισθήσουν» προς τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της πραγματικής οικονομίας.
* Συμπέρασμα: Η διεθνής οικονομική κρίση δίνει την ευκαιρία να αναδειχθεί η περίφημη «μπάμπουσκα» της Ν.Δ.: Μέσα στην «κούκλα» των οικονομικών διλημμάτων κρύβεται εκείνη με τις διαφωνίες των υπουργών. Και μέσα στην κούκλα των υπουργών βρίσκεται αυτή των μεγάλων συμφερόντων της χώρας. Των «νταβατζήδων», δηλαδή, όπως έλεγε ο Κ. Καραμανλής μια φορά κι έναν καιρό...