1.03.2009

ΤΟ 40% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΙ...

Μαύρα Χριστούγεννα με χιλιάδες νέους ανέργους
Εκρηξη φτώχειας το επόμενο έτος φοβάται τώρα η ΓΣΕΕ
Της Χριστινας Κοψινη
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_30/11/2008_294167
Περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα στον μήνα Νοέμβριο, λόγω oμαδικών απολύσεων, μεμονωμένων αποχωρήσεων ή χρεοκοπίας επιχειρήσεων. Αλλες 840 θέσεις κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς διευρύνεται το καθεστώς διαθεσιμοτήτων σε διάφορες επιχειρήσεις. Λιγότερες κατά 4.000 θα είναι λίαν συντόμως και οι θέσεις εργασίας σε ΔΕΚΟ λόγω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που έχουν προαναγγελθεί.
Συνολικά μέσα σε ένα μήνα χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας και ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι σχεδιασμοί για τα προγράμματα αποχωρήσεων στις τράπεζες και τις θυγατρικές τους.
Στην πραγματικότητα οι θέσεις εργασίας που περικόπηκαν τον Νοέμβριο είναι πολύ περισσότερες, εάν συνυπολογιστεί ο προληπτικός περιορισμός της απασχόλησης σε εκατοντάδες μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, η συνεχιζόμενη πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα, η μη ανανέωση συμβάσεων σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ενοικιαζόμενου προσωπικού για τη λιανική τραπεζική, καθώς και οι πρώτοι περιορισμοί προσωπικού σε εισπρακτικές εταιρείες.
Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν. Και θα υπέθετε κανείς ότι το υπουργείο Απασχόλησης και ο ΟΑΕΔ δεν ανησυχούν ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της κρίσης, εάν δεν προέβαινε ο ΟΑΕΔ σε προπληρωμή των βασικών επιδομάτων του, σχεδόν ένα μήνα πριν από την κανονική ημερομηνία. Παρ’ όλα αυτά οι εξαγγελίες και τα προγράμματα παραμένουν προσκολλημένα στην αναποτελεσματική λογική της επιδότησης των θέσεων εργασίας.
Ουδείς αμφιβάλλει ότι το 2009 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την απασχόληση. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, λόγω και του μονομερούς προσανατολισμού της απασχόλησης στην Ελλάδα προς τους κλάδους που σήμερα επηρρεάζονται από τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δηλαδή προς τις οικοδομές, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή επέμεινε ότι «το 2009 η ελληνική οικονομία θα βρεθεί ανοχύρωτη μπροστά στην οικονομική κρίση, η οποία θα εξαντλήσει ταχύτατα τα αναπτυξιακά αποθέματα ενός πεπαλαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού και ενός παραδοσιακού μοντέλου που βασίζεται κυρίως στην οικοδομή και σε τομεις με ιδιαίτερη ευαισθησία στη διεθνή οικονομική κρίση, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, η εικόνα της απασχόλησης θα είναι άκρως απογοητευτική μετά τον Μάρτιο, όταν θα έχουν εξατμιστεί και οι προσδοκίες που προκαλούνται από την περίοδο εκπτώσεων στο λιανεμπόριο.
Τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα δεν έχουν επαρκή στοιχεία για την πτώση της απασχόλησης.Αυτό όμως που φοβίζει ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ είναι η έκρηξη της φτώχειας και δη αυτής που δεν αποτυπώνεται στατιστικά, δεν συναρτάται μόνο με την ανεργία. Εκτείνεται σε απασχολούμενους και συνταξιούχους και δεν περιορίζεται ακόμη και όταν υποχωρεί το ποσοστό ανεργίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου για τη Φτώχεια που έχουν συστήσει η ΓΣΕΕ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ελλάδα προπορεύεται όχι μόνο ως προς το γενικό ποσοστό της σχετικής φτώχειας, αλλά και ως προς το ποσοστό μακροχρόνιας φτώχειας που ανέρχεται στο 14% και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. 15 .
Επιπλέον, όταν η μέτρηση γίνεται με βάση τις εθνικές γραμμές σχετικής φτώχειας (π.χ. τη γραμμή φτώχειας της Δανίας) συνάγεται το συμπέρασμα ότι περισσότεροι από το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί!
Υπό αυτήν την έννοια οι προτάσεις της ΓΣΕΕ, να μη φορολογηθεί το δώρο των Χριστουγέννων μισθωτών και συνταξιουχων μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, να καταβληθεί επίδομα ύψους 2.000 ευρώ (για τους άπορους) έως 600 ευρώ για τους αμειβόμενους με τον μισθό ασφαλείας και να απαγορευτούν οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και από άλλα προγράμματα, αποτελούν μια ελάχιστη γραμμή άμυνας για τις κατηγορίες των εργαζομένων που ειναι εγκλωβισμένοι στην γκρίζα ζώνη της ανεργίας και της ένδειας.