12.09.2008

ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ!

http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_09/12/2008_295269
«Είχε λιποθυμήσει και εξακολουθούσαν να τον χτυπάνε»
Της Λίνας Γιάνναρου
Δε χρειάστηκαν παρά ελάχιστες ώρες προκειμένου το ηχητικό ντοκουμέντο να κάνει το γύρο του ελληνικού Ιντερνετ.
Πρόκειται για απόσπασμα από τη συγκλονιστική ζωντανή μετάδοση του ρεπόρτερ του ραδιοσταθμού Alpha, Γιώργου Kακούση, από την πλατεία Ομονοίας, το απόγευμα της Κυριακής. Μπροστά του εξελισσόταν ένα απίστευτο περιστατικό, ο άγριος ξυλοδαρμός ενός 15χρονου παιδιού από άνδρες των ΜΑΤ. «Είναι απίστευτο αυτό που βλέπω», ακούγεται να λέει. «Δέκα-δώδεκα άνδρες των ΜΑΤ έχουν πέσει πάνω σε ένα διαδηλωτή τον οποίο έχουν ήδη συλλάβει, τον τραβάνε, τον χτυπάνε με κλωτσιές και μπουνιές. Υπάρχουν δεκάδες πολίτες που μαγνητοσκοπούν τη σκηνή με τα κινητά τους και διαμαρτύρονται». «Βοήθεια ο άνθρωπος!» ακούγεται σπαρακτική η φωνή μιας γυναίκας, ενώ ο δημοσιογράφος απευθύνει έκκληση στους αστυνομικούς: «Βάλτε του τις χειροπέδες και πάρτε τον, μην τον δέρνετε, είναι ντροπή! Είναι 15 χρόνων, είναι δυνατόν;»
Μια ημέρα μετά, το σοκ έχει δώσει τη θέση του στο θυμό. «Ακόμα χειρότερα, έχει δώσει τη θέση του στην απογοήτευση» λέει ο κ. Κακούσης στην «Κ». «Αισθάνομαι απέραντη απογοήτευση σαν άνθρωπος, όχι σαν δημοσιογράφος».
Του ζητάμε να μας περιγράψει λεπτό προς λεπτό όσα είδε εκείνο το απόγευμα. «Τα ΜΑΤ είχαν ωθήσει μια ομάδα διαδηλωτών στην Ομόνοια. Απομονώνουν τρία άτομα, δύο κοπέλες και ένα αγόρι. Η μία κοπέλα καταφέρνει και φεύγει. Την άλλη τη στριμώχνουν στα σίδερα ενός σουβλατζίδικου πάνω στην πλατεία, την κρατάνε από το λαιμό. Πέφτουν πάνω στο αγόρι και το σαπίζουν στο ξύλο. Κυριολεκτικά. Υπήρχε κόσμος γύρω, κόσμος άσχετος, άνθρωποι με χαρτοφύλακες που φωνάζουν να σταματήσουν την αγριότητα. Αλλά οι αστυνομικοί τους απειλούν. Οταν τους φωνάζω ότι είμαι δημοσιογράφος και τους ζητώ τα στοιχεία τους, ρίχνουν στα πόδια μας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Δεν σταματούν να χτυπάνε το παιδί. Το σηκώνουν απ’ τη ζώνη και τον πετάνε με το κεφάλι κάτω. Θηριωδία».
Παρών στο συμβάν και ο κ. Ακης Κορδαλής, πολιτικός υπάλληλος της Αστυνομίας. Λέει στην «Κ»: «Ψάχνω απεγνωσμένα τους γονείς του παιδιού, θέλω να τους βοηθήσω! Να καταθέσω όσα είδα χθες (σ.σ. την Κυριακή) στην Ομόνοια». Με δυσκολία μπορεί να συγκρατήσει την οργή του για τη συμπεριφορά των συναδέλφων του. «Είμαι 11 χρόνια στο Σώμα, ποτέ ξανά δεν έχω δει κάτι παρόμοιο. Η στάση τους ήταν απερίγραπτη, ήταν απαράδεκτη! Το παιδί δεν έφταιγε! Το είδαμε όλοι.
Ηταν με την κοπέλα του και προσπάθησαν να σώσουν μια φίλη τους. Τον πατήσανε στο λαιμό με το άρβυλο, με το σίδερο, τον σαπίσανε. Το παιδί έβγαζε αίμα απ’ τα αυτιά, απ’ τη μύτη. Είχε λιποθυμήσει και εξακολουθούσαν να τον χτυπάνε. Χτυπήσανε και άσχετους, άμαχο πληθυσμό, γυναίκες δίπλα μου. Η λέξη απανθρωπιά είναι λίγη να περιγράψει αυτό που συνέβη». Οπως λέει ο κ. Κορδαλής, όταν οι αστυνομικοί ολοκλήρωσαν το «έργο» τους, το κοινό τους εκλιπαρούσε να καλέσουν ασθενοφόρο. Αντί αυτού, μετέφεραν το παιδί στην κλούβα. «Απευθύνω έκκληση στους γονείς του νεαρού, πρέπει να τους βρω, καταλαβαίνετε; Πρέπει να καταθέσω όσα ξέρω, δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».