11.16.2008

TYΦΛΑ ΝΑ' ΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8334&pubid=1862809
Οι πέντε κινήσεις με λογική τοκογλύφου
Η συμπεριφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας τις τελευταίες ημέρες συμπυκνώνεται σε πέντε κινήσεις τοκογλυφικής νοοτροπίας:
1 Αυξάνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έως και 1,75 μονάδες, παρά τη μείωση κατά 1 μονάδα του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του euribor με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες στη διατραπεζική.
Ηδη σε διάστημα μιας εβδομάδας δύο μεγάλες τράπεζες αύξησαν το επιτόκιο στα στεγαστικά με επιτόκιο σταθερό για ένα χρονικό διάστημα, καθώς και το επιτόκιο euribor.
2 Μείωσαν τα επιτόκια που προσφέρουν στις καταθέσεις προθεσμίας. Η μείωση είναι της τάξης πάνω από 1,20 μονάδα και επιβλήθηκε από τις μεγάλες τράπεζες κυρίως, με άλλοθι τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να απολαμβάνουν ακόμη μικρότερες αποδόσεις, με εξαίρεση νέους που μπορούν να επωφεληθούν μόνο από ειδικά προγράμματα κάποιων τραπεζών για μεταφορές κεφαλαίων για μεγάλα ποσά.
Πλέον, οι πολυδιαφημιζόμενες αποδόσεις με επιτόκια 5 και 6% είναι παρελθόν για τους μικροκαταθέτες οι οποίοι ξαναγύρισαν σε επίπεδα της τάξης του 3 και 4%.
3 Στις πιστωτικές κάρτες, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για μειώσεις των επιτοκίων, δεν έγινε καμιά μείωση στο διάστημα αρχές Οκτωβρίου έως αρχές Νοεμβρίου που η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 1 μονάδα.Οι ανακοινώσεις για μειώσεις που έγιναν θα ισχύσουν σε κάποιες τράπεζες αργότερα και αφού είχε προηγηθεί από πολλές τράπεζες στο διάστημα αυτό αύξηση έως 1,20% στα επιτόκια του «πλαστικού χρήματος».
4 Παρόμοια εικόνα και στην καταναλωτική πίστη, όπου τα προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια ακρίβυναν τον προηγούμενο 1 μήνα έως και 3 μονάδες, ενώ οι αναγγελθείσες μειώσεις αφορούσαν, μέχρι την Παρασκευή, μόνο μία τράπεζα και αυτή ξένη, που έριξε το επιτόκιο στα καταναλωτικά της δάνεια κατά 1 μονάδα.
5 Την ίδια περίοδο οι τράπεζες προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τους καταχρηστικούς όρους και τα «ψιλά γράμματα» στις δανειακές συμβάσεις, ενώ εξακολουθούν να έχουν «κλειστή την κάνουλα» κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια που χρειάζονται ρευστό. Οπου εξακολουθούν να χορηγούν πιστώσεις έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις όπου έχουν αυξήσει το επιτόκιο έως και 4 μονάδες.