9.10.2008

...ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΕΤΑΙ, ΤΕΜΝΕΤΑΙ!


Kαι ξανά – μανά η γκαμήλα, του Τσόρτσιλ:Νάτηνε λοιπόν που τελικά θρονιάστηκε μπροστά στο ΥΠΠΟ και μας προσκαλεί σ΄ένα θανατερό ταξίδι στη απέραντη, άνυδρη, Σαχάρα του Ελληνικού Κινηματογράφου.Όμως το ημερολόγιο σήμερα γράφει 10 Σεπτέμβρη 2008 κύριε Λιάπη,και όχι 5 Νοέμβρη 1917.
Δεν σας ενημέρωσαν οι παρακοιμώμενοι σας; Το τσουνάμι έχει ξεκινήσει και όπου να είναι θα σαρώσει τα πάντα. Κανένας νόμος δεν σταματά το σεισμό, και οι ετοιμόρροποι θα καταρρεύσουν. Η τεχνολογία του οπτικοακουστικού τρέχει με αστρικές ταχύτητες κύριε Υπουργέ, ήδη ενώ αλλού ξεπερνάνε την ψηφιακή μεταφορά εικόνας και βαδίζουνε στην κβαντική, εμείς κωλύσαμε στο δόγμα των Λυμιέρ, γιατί το negative έχει λέει «ες αεί» στο καρέ του, οκτώ τρύπες και προτείνουνε ένα νόμο απαύγασμα της ποτέ σοβιετικής γραφειοκρατίας με επιτροπές, επιτρόπους και κομισάριους. Μέτρησα 6 επιτροπές αλληλοδιαπλεκόμενες με τουλάχιστον 50 εθελοντές επιτρόπους, χώρια η μη εθελοντική γραφειοκρατική στήριξη.Το έγραψα και αλλού. Χρειάζονται μονάχα τρείς τίμιοι άνθρωποι να κουμαντάρουν το σινεμά μας. Κάποτε το έκανε ο Φίνος μόνος του.

-Ρωτήστε λοιπόν να μάθετε τι λογιώ κινηματογράφο έχει η Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με 4.000.000 κατοίκους στην άκρη του κόσμου σχεδόν στο Ν. Πόλο.Αποπνέει μια φοβία του καινούργιου το σχέδιο που έχω στα χέρια μου ( Καλό θα ήταν οι συντάκτες του εκτός από κινηματογράφο, να γνώριζαν και την γλώσσα μας).Ο κινηματογράφος πρέπει να είναι ακραία ελεύθερος για να ανθίσει, δεν χρειάζονται επιτροπές επί επιτροπών να επιλέγουν ποια ταινία θα γίνει και ποια θα στραγγαλιστεί. Η όποια λογοκρισία με οποιοδήποτε πρόσχημα είναι μοντέλο οριστικά ξεπερασμένο. Σήμερα χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο μπορώ να πώ ότι θέλω,σ΄ολόκληρο τον κόσμο -χωρίς να υποβάλλω πουθενά το σενάριο -και υπάρχουν παραγωγές που γυρίζονται για διανομή αποκλειστικά από το διαδίκτυο με δισεκατομμύρια θεατές.Εμείς την σήμερον ήμεραν - αισίως εν σωτηρίω έτη 2008-τώρα πλέον που έχουνε πέσει οριστικά τα τείχη της επικοινωνίας, φτιάχνουμε «καγκελωτούς και αγκυλωτούς» νόμους της εποχής του Αδόλφου του Μπενίτο και του Ιωσήφ.Το περίεργο είναι και πως το άλλο κείμενο, αυτό της διασωματειακής περί τα αυτά τυρβάζει. Είναι το καινούργιο που πανικοβάλει…Οι λεγόμενοι προοδευτικοί είναι οι ακραία συντηρητικοί…Μου είστε εξαιρετικά συμπαθής κ.Υπουργέ, άλλωστε σας ψήφισα στο Χαλάνδρι κατά τις τελευταίες εκλογές και κατά κάποιο τρόπο με αντιπροσωπεύετε. Θα ήμουν ευτυχής εάν κάνατε κάτι Μεγάλο για τον κινηματογράφο μας, για τον τόπο μας, για σας, για μένα τα παιδιά μου και τα πέντε εγγόνια μου. Είμαστε βλέπετε κινηματογραφική οικογένεια.Ο Μεγαλέξανδρος είπε: «Ότι δεν λύεται,τέμνεται». Κρατούσε σπαθί και έκοψε το Γόρδιο δεσμό.Είναι η ώρα για την μεγάλη τομή στον κινηματογράφο μας.Όσο για το πόνημα της επιτροπής των σοφών,το κείμενο τους δεν το συζητάμε,το ρίχνουμε στον Καιάδα ως έχει.
Ακόμα και για λόγους προστασίας της γλώσσας μας. Είναι ντροπή το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού να κυκλοφορεί ένα τέτοιο κοτσανοβρυθές, ανελλήνιστο κείμενο, έμπλεο αμπελοφισοφιών.Έλεος.
10.9.2008
Γιώργος Ζερβουλάκος