7.15.2008

EΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΕΜ!


Λουκέτο και, μάλιστα, πολύ σύντομα θα μπει στην Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, εάν το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίσει να αγνοεί το σήμα κινδύνου που εκπέμπει εδώ και πολύ καιρό. Οι μουσικοί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και εννέα ολόκληρους μήνες, τα χρέη της ορχήστρας ανέρχονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού χρωστάει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ από τις επιχορηγήσεις της τελευταίας τριετίας.
Το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είχε εγκριθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, δόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, δεν έφτασε όμως ποτέ στην ΚΟΕΜ:
«...Φαίνεται ότι ο κ. υπουργός (Μ. Λιάπης) άλλο είχε κατά νου και συγκεκριμένα ότι αυτή η έκτακτη επιχορήγηση τού διευκόλυνε άλλους στόχους», δήλωσε με νόημα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος κατήγγειλε ευθέως την κυβέρνηση για πλήρη έλλειψη πολιτικής για τον πολιτισμό και για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων: «Οι κυβερνήσεις μεταβάλλονται σε πελατειακά ενεργούμενα τρίτων, ιδιωτών, οι οποίοι υφαίνουν σχέσεις διαπλοκής με την πολιτική, ανταλλάσσουν ευνοϊκές χορηγίες με αντιπαροχές τις οποίες καλείται να καταβάλλει ο δημόσιος προϋπολογισμός».

Η τελευταία απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού, διά στόματος του γενικού γραμματέα κ. Δραβίλα, σε μια συνάντηση μόλις πέντε λεπτών, όπως τη μετέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΟΕΜ κ. Παπαδάκης, ήταν πως δεν έχει λεφτά και πως οι προγραμματικές συμβάσεις δεν έχουν καμία αξία!

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν μεταξύ άλλων ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος τόνισε πως «αν υπάρχει σοβαρή πολιτική ηγεσία μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού να κάνει μια σωστή αξιολόγηση των αναγκών». Η Αγνή Μπάλτσα, η οποία θα συμμετάσχει στην τελευταία προγραμματισμένη συναυλία που θα δώσει η ΚΟΕΜ, στις 28 Ιουλίου, στην Πάτρα, έκανε προσωπική έκκληση στο πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στη δυσχερέστατη θέση που έχει περιέλθει η ΚΟΕΜ κατήγγειλαν, επίσης, οι Μαρία Δαμανάκη, Μαρία Φαραντούρη, Μένης Κουμανταρέας, Λουκιανός Κηλαηδόνης και Μανώλης Μητσιάς.

Αναστασία Κουκά