3.27.2012

ΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ" ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


...ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!
Πάνε κάτι χρόνια τώρα που οι ..."φωστήρες" του Υπουργείου Πολιτισμού έκαναν ένα νομοσχέδιο αχταρμά για τον κινηματογράφο. Αυτό το νομοσχέδιο-τερατούργημα της ...“επιτροπής ειδικών”, που είχαν τόση σχέση με τον κινηματογράφο όσο οι καρεκλοκένταυροι της σημερινής κυβέρνησης με την πραγματική οικονομία, κατέληξε στο εξής ...ιλιγγιώδες συμπέρασμα: o Φόρος Δημοσίων Θεαμάτων, υπολογίστε τον στρογγυλεμένο στο 1 ευρώ ανά εισιτήριο, θα πηγαίνει στους διανομείς ταινιών και ιδιοκτήτες των πολυκινηματογράφων, και ΟΧΙ στούς παραγωγούς ταινιών όπως γίνεται ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. Προσοχή : Οχι μόνο από τις ελληνικές αλλά AΠΟ ΟΛΕΣ τις ταινίες που παίζουν...
Ενας από αυτούς τους “ειδικούς” μάλιστα, είχε από το 1960 να πάει σινεμά κι έτσι του μεγένθυνα ένα εισιτήριο, από τον 21ο αιώνα, το φωτοτύπησα, και του το πήγα. Σουρεαλιστικές σκηνές, σωστά; Αυτοί είναι οι τάχα μου “ειδικοί” του (εκ-) πολιτισμού... Και που να βλέπατε τις εκατοντάδες σελίδες νομοσχεδίων από τη Γαλλία μέχρι το Μίσιγκαν που τους παρέδωσα έτοιμα, μήπως και γίνει κάποιο καθαρό θεσμικό πλαίσιο που να ισχύει ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Mάταια.
Κατανοώ ότι η ναυτιλία (και ο εφοπλισμός)  είναι αφορολόγητα. Ο πολιτισμός γιατί βρίσκεται υπό διωγμό; Γιατί δεν υπάρχει νομός που να δίνει φοροαπαλλαγές, ή επιστροφή μετρητών, σε όσους παράγουν οπτικοακουστικές παραγωγές (ταινίες, videogames, τηλεοπτικές σειρές) ; Γιατί το κάνουν Γάλλοι (272 ταινίες το 2011), Γερμανοί, Ολλανδοί, Ιταλοί, Αμερικάνοι; Oλη η υφήλιος εκτός από εμάς ; Μα αν υπήρχε νόμος και παραγωγή ποιός θα έβλεπε τα τούρκικα σήριαλ στην τηλεόραση;
Γιατί απαγορεύεται η πολιτιστική βιομηχανία; Διότι θέλουμε στρατιές ανέργων και όχι εργαζόμενων.
...H ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα του 2012 ξεπέρασε κάθε δυστοπική φαντασία. Αυτό που ήθελαν οι μιντιάρχες, και τo διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο, το πέτυχαν. Να μην ακούγεται καμμιά άλλη φωνή, πέρα από τις άναρθρες. φάλτσες, και αναλφάβητες, κραυγούλες και τα ξεφωνητά των κρατικών ταγών και των υποτακτικών τους.
Η Ελλάδα τελεί υπό πολιτιστική και οικονομική κατοχή. Καιρός να τη διεκδικήσουμε πίσω. Μας ανήκει.΄Οπως και ο πολιτισμός της.