9.11.2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ: H MEΓΑΛΗ ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ. ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ ...


Υποχρεώθηκαν τελικά να το ομολογήσουν επισήμως και ενώπιον της Βουλής: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπό την ηγεσία των Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά «λήστεψαν» τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας με το μεγαλοφυές «κούρεμα» που υποτίθεται ότι θα μείωνε το ελληνικό δημόσιο χρέος απέναντι στους ξένους!
Πριν από το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου της 12ης Μαρτίου 2012, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να απαντηθεί ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, η συνολική αξία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που κατ΄επιταγήν του νόμου ήταν υποχρεωτικά κατατεθειμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ανερχόταν σε 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα, μετά το αναγκαστικό «κούρεμα» κατά 53,5% όλων αυτών των ομολόγων, χάθηκαν αμέσως 8,3 δισεκατομμύρια. Οι απώλειες όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς άλλο ένα 32% της αξίας των ομολόγων που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία αντικαταστάθηκε με νέα «ομόλογα – σκουπίδια» του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν μάλιστα μετά από…..20 έως 30 χρόνια.
Μόλις το 15% της αξίας των ομολόγων που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία αντικαταστάθηκε με διετή ομόλογα υπό την εγγύηση του ευρωπα¬ίου μηχανισμού στήριξης. Μόνο τα ομόλογα αυτά όντως αξίζουν όσο και η ονομαστική τους αξία.
Όπως είναι ευνόητο, κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν είναι σε θέση να κρατήσει μέχρι το… 2042(!) το αργότερο ή μέχρι το 2021 το νωρίτερο (!) τα «ομόλογα – σκουπίδια» που του πάσαραν εξαναγκαστικά οι Σαμαράς και Βενιζέλος. Είναι υποχρεωμένο να τα πωλήσει οπωσδήποτε νωρίτερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, να τα «σκοτώσει» δηλαδή όσο όσο, όπως λέμε στη λαϊκή γλώσσα.
Αυτά τα σκουπιδόχαρτα όμως δεν πιάνουν ούτε το… 20% (!) της ονομαστικής τους αξίας.
Τα Ταμεία δηλαδή χάνουν τουλάχιστον το… 80% (!) της αξίας των ομολόγων του Δημοσίουπου τους έδωσαν με το ζόρι Βενιζέλος και Σαμαράς.
Τελικά, τα ομόλογα που έχουν σήμερα στα χέρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία, από 18,7 δισ. ευρώ που άξιζαν προ «κουρέματος», σήμερα αξίζουν μόνο… 4,7 δισεκατομμύρια, αν τα ρευστοποιήσουν! Η κυβέρνηση τους έφαγε 14 ολόκληρα δισεκατομμύρια, τα τρία τέταρτα, το 75% των αποθεματικών τους!
Με άλλα λόγια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ουσιαστική χρεοκοπία. Χρεοκοπημένα ταμεία όμως σημαίνει ότι δεν έχουν λεφτά να δίνουν συντάξεις! Είναι τόσο τραγικά απλό.
Φωνάζαμε κι εμείς τον Φεβρουάριο -Μάρτιο και εξηγούσαμε στους αναγνώστες μας ότι έτσι που γινόταν το «κούρεμα», το φθινόπωρο θα ήταν αναπότρεπτη νέα μείωση των συντάξεων – όπως και γίνεται. Πώς θα ήταν δυνατόν να συνεχίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα των οποίων ήταν ήδη προβληματικά προ «κουρέματος», να δίνουν τις ίδιες συντάξεις αφού η κυβέρνηση τους άρπαξε το 75% των αποθεματικών τους; Είναι μαθη¬ματικά αδύνατον.
Αυτή είναι η αιτία του δυσεξήγητου για πολλούς μένους της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη εναντίον των συνταξιούχων, παρ’ όλο που είναι πασίγνωστο ότι η με¬γάλη πλειοψηφία τους ψήφισε υπέρ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, όπως άλλωστε και σε εκείνες του Μαΐου.
Φυσικά, όλες αυτές οι «ληστείες» των μισθών, των συντάξεων, των εισοδημάτων εν γένει του ελληνικού λαού, όπως και το φορολογικό του «γδάρσιμο», σε τίποτα δεν βελτιώνουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Μη βιώσιμο» χαρακτηρίζουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, καθώς το 2020 θα ξεπερνάει το 150% του ΑΕΠ, δύο νέες μελέτες του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ, τα αποτελέσματα των οποίων έγιναν γνωστά αυτή την εβδομάδα.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ
Εγκατέλειψαν τα ομόλογα
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ «σκουπιδόχαρτα» έχουν καταντήσει φυσικά τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, μετά και τον όλεθρο που υπέστη οποιοσδήποτε είχε τέτοια ομόλογα στην κατοχή του κατά το «κούρεμά» τους που έφτασε σε απώλειες της τάξης του 80% (!) της αξίας τους. Χαρακτηριστική είναι η παντελής εγκατάλειψή τους και από τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Ενώ πριν από μόλις δύο χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν το 50% του ενεργητικού του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου σε ελληνικά ομόλογα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο……. 6,5%! Όπου φύγει φύγει δηλαδή για να γλιτώσουν τα λεφτά τους.
ΠΗΓΗ: Έθνος