3.17.2009

BIG FRAUD IN GREECE WITH MONEY AIMED TO SUPPORT SMALL BUSINESS: LAWYERS, NOTARIES, PHARMACISTS USING TAXPAYERS MONEY TO GET INTEREST FROM BANKS....

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ http://www.yannis-ioannou.com/
KYBΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: H ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

"Φάμπρικα" με τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας
Tων Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη - Έφης Καραγεώργου
http://www.capital.gr/
Φαρμακοποιοί, μεγαλοδικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, μικροβιολογικά εργαστήρια ακόμα και μεσίτες φαίνεται ότι έπεσαν «σαν τις ακρίδες» πάνω στα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοτήσεων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημόσιου τα οποία όμως αντί να τα επενδύσουν στις εταιρείες τους έκαναν κάτι πιο... ελληνικό. Αφού πήραν άτοκα τα δάνεια αυτά τα «πάρκαραν» σε προθεσμιακές καταθέσεις προς ίδιον όφελος.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δάνεια έλαβαν μεταξύ άλλων: 450 Φαρμακοποιοί, 160 φροντιστήρια και εκπαιδευτήρια, 131 γιατροί και μικροβιολογικά εργαστήρια, 54 δικηγόροι και συμβολαιογράφοι και 4 μεσίτες.Το ερώτημα είναι πως όμως μεταξύ άλλων είναι πως κατάφεραν να πάρουν τα δάνεια αυτά για παράδειγμα οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι όπως είναι γνωστό δεν διαθέτουν εταιρείες.Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες δεκάδες φαρμακοποιοί, γιατροί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι έκαναν «πάρτι» στα γκισέ των τραπεζών καθώς έκλειναν για διάστημα από 6 έως 12 μήνες τα χρήματα που έλαβαν σε προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλά επιτόκια της τάξης του 4% έως 4,5%.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες αυτοί παρ΄ όλο που δεν είχαν καμία ανάγκη από τα χρήματα εντούτοις έλαβαν δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας σε ποσά που κυμαίνονταν από 100.000 έως 300.000 ευρώ.Έτσι σε ένα ποσό 300.000 με επιτόκιο 4% οι ετήσιοι τόκοι ανέρχονται στα 12.000 ευρώ. Μάλιστα επειδή το δάνειο είναι άτοκο τα χρήματα των τόκων μπαίνουν αυτούσια στην τσέπη του επιχειρηματία.
Εξακολουθούν τα προβλήματα Την ίδια στιγμή εξακολουθούν τα προβλήματα στις δανειοδοτήσεις των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ. Τα περισσότερα αιτήματα απορρίπτονται με «πάτημα» ότι στην πλειονοτητά τους οι αιτούντες δεν έχουν την προϋπόθεση των τριών τελευταίων κερδοφόρων χρήσεων.Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που ενώ τα αιτήματα των επιχειρηματιών απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τους όρους για επιδοτούμενα δάνεια, στη συνέχεια έλαβαν επιστολές από τράπεζες ότι τους έχουν προεγκριθεί δάνεια και μάλιστα μεγαλύτερου ύψους απ’ αυτά που είχαν αρχικά ζητήσει.Με τη μόνη διαφορά ότι το επιτόκιο δανεισμού είναι σαφώς υψηλότερο, και διαμορφώνεται πάνω από το 7,5%, έναντι του 3,6% που έχουν σήμερα τα επιδοτούμενα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας.Καθώς λοιπόν συνεχίζεται η ασφυξία στην αγορά, ο πρόεδρος του ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας) κ. Παύλος Ραβάνης, έχει ζητήσει να αυξηθούν κατά 500 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια του ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης δανείων 5 δισ. ευρώ προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ευνοϊκότερα κριτήρια, σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα.Μάλιστα το ΒΕΑ υποστηρίζει πως όσο παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι δείκτες ασφυξίας στην αγορά -όπως έδειξε χθες και η άνοδος ρεκόρ στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών- θα επιδεινώνονται.