1.04.2009

TO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ...

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=68474
Παρέμβαση προκειμένου να απεμπλακούν ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από την υπόθεση της Μονής Τοπλού επιχειρήθηκε από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Δημόσιας Διαχείρισης ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Κωνσταντίνος Καλημεράκης (Χανιώτης και πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τοπικούς παράγοντες) επέστρεψε προς συμπλήρωση την πορισματική έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης κ. Εμμανουήλ Χριστοδουλάκη για τη Μονή Τοπλού, ζητώντας του εμμέσως αλλά σαφώς την απάλειψη κάθε αναφοράς στον πρώην πρωθυπουργό και την κόρη του, υπουργό Εξωτερικών.Το γεγονός έχει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού θεωρείται από πολλές πλευρές ως το «Βατοπαίδι της Κρήτης», ενώ έχει ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και επίκειται η ολοκλήρωση του πορίσματος, με το οποίο θα γίνει ο καταλογισμός της ζημίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο.
Το χρονικόΗ υπόθεση αφορά έκταση 26.000 στρεμμάτων, τα οποία η Μονή υποστηρίζει ότι της ανήκουν και παραχωρήθηκαν για τουριστική αξιοποίηση σε χρονικό ορίζοντα 80 ετών στη βρετανική εταιρία Loyalward Ltd μέσω του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή». Στο πόρισμα του επιθεωρητή Κρήτης κ. Εμμ. Χριστοδουλάκη (21-11-08) επισημαίνεται ότι η Μονή Τοπλού χρησιμοποίησε ως βιτρίνα το ίδρυμα, προκειμένου να μεταβιβάσει την έκταση του Κάβο Σίδερο στην αγγλική εταιρία με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο μητροπολίτης Σητείας και ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού πέτυχαν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας μέσω δικαστικών αποφάσεων, με τη συμπαράταξη της πολιτικής ηγεσίας, τη συγκατάθεση της κοινής γνώμης στην περιοχή και την ανοχή στην καμπάνια της Minoan Group Plc (όπως μετονομάστηκε η Loyalward Ltd) για πώληση μισθώσεων και δικαιωμάτων χρήσης χωρίς αντίδραση.Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα του επιθεωρητή Γιώργου Σαρμαντά (28-71995), μετά από έλεγχο του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή», γίνεται αναφορά σε επισκέψεις του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως επίσης και άλλων στελεχών της Ν.Δ., τα οποία δεν κατονομάζει, στη Σητεία την παραμονή της απόφασης για ανάθεση στη βρετανική εταιρία του έργου της αξιοποίησης μέσα από μία διάτρητη διαδικασία.