1.14.2009

KAΛΑ ΚΡΑΣΙΑ:YΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ Η ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ S&P...AΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ.

Και οι μάντεις κακών δυστυχώς επαληθεύονται… Σε Α-/Α-2 από Α/Α-1 υποβάθμισε σήμερα ο χρηματοοικονομικός οίκος Standard & Poor΄s την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα καταρρεύσει μετά τις τρεις το μεσημέρι το ΧΑΑ.
«Μολονότι για την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου λάβαμε υπ’ όψιν τη σχετικά υψηλή οικονομική ευρωστία της Ελλάδας και την ιδιότητά της ως κράτους - μέλους της ΕΕ, η συνεχιζόμενη διεθνής και χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση έχει, κατά τη γνώμη μας, εντείνει το φαινόμενο της υποκείμενης μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο αναλυτής πιστωτικής πολιτικής της Standard & Poor’s, Marko Mrsnik. Ο οίκος εκτιμά πως τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας εισέρχονται σε φάση επιβράδυνσης με το δημόσιο έλλειμμα να φθάνει το 3,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 94,1% του ΑΕΠ, αντίστοιχα για το 2008. Προσθέτει δε πως η επαναλαμβανόμενη αδυναμία της χώρας να τηρήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού και η μακροχρόνια “υπερεξάρτηση” στα φορολογικά έσοδα, έχουν συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη διαρθρωτική εξασθένιση της διαχείρισης των δημοσιονομικών μεγεθών”.
Μετά την υποβάθμιση από την S&P το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα διευρύνθηκε στο 2,46%, σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο. Στο υπουργείο Οικονομίας ανησυχούν τώρα για τη νέα κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων που ετοιμάζει το δημόσιο, καθώς δεν αποκλείεται τα επιτόκια να εκτιναχθούν στα ύψη.

Αν η οικονομία, τα διαρθρωτικά της, και τα δημοσιονομικά δεν μαζευτούν, θα έχει κι άλλο κατήφορο.