1.04.2009

EΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ...


ΑΠΑΘΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ "ΕΣΠΡΩΧΝΑΝ" ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ MAZIKA ΣΤΟΝ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟ, ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ. ΘΥΜΑΣΤΕ;;; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ!!!

Συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα βιώνουν περισσότεροι από 60.000 καθαριστές σε ολόκληρη την Ελλάδα, στη συντριπτική πλειονότητά τους αλλοδαποί, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση των εργοδοτών τους.
Η δολοφονική επίθεση με βιτριόλι κατά της καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα από τη Βουλγαρία τα ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου σόκαρε την ελληνική κοινή γνώμη και ταυτόχρονα επανέφερε με δραματικό τρόπο την απάνθρωπη δράση πάσης φύσεως κυκλωμάτων.

Η 44χρονη Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες που δουλεύει ως εργάτρια καθαριότητας σε καθεστώς υπενοικίασης, σε εταιρεία που έχει αναλάβει την καθαριότητα σε δημόσιους οργανισμούς.
«Σαπίλα». Από αυτό το χώρο, των εταιρειών εργολαβίας, «δείχνουν» οι συναδέλφισσές της τους ενόχους της εγκληματικής επίθεσης σε βάρος της. «Η Κωνσταντίνα και η Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) δεν δίστασαν να τραβήξουν την κουρτίνα για όλη τη σαπίλα των εργολάβων καθαριότητας. Αυτό πληρώνει η Κωνσταντίνα. Ακόμη και μετά την επίθεση σε βάρος της, δεχόμαστε απειλές με ανώνυμα τηλεφωνήματα και εκφοβισμούς», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η αντιπρόεδρος της ΠΕΚΟΠ Βασιλική Τσούνη.
«Συντελούνται κάθε μέρα μικρά και μεγάλα εγκλήματα, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εμένα δεν με ενδιαφέρει», μας απαντούν με ένα στόμα ο υπουργός, ο διοικητής του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του οργανισμού λέει η κ. Τσούνη. «Μα καταπατούνται όλα τα εργατικά δικαιώματα, δεν μας βάζουν ένσημα, δεν μας πληρώνουν τις ώρες που εργαζόμαστε, μας βάζουν και υπογράφουμε λευκά χαρτιά με αποδοχές που ποτέ δεν μας έδωσαν, υπογράφουμε με την πρόσληψη την οικειοθελή αποχώρηση, δηλώνουν πλασματικές ώρες, δεν μας πληρώνουν τις υπερωρίες, δεν μας κολλάνε τα βαρέα και δεν θεμελιώνουμε δικαίωμα σύνταξης, μας ασκούν ψυχολογική βία εκβιάζοντάς μας με απολύσεις και μαύρες λίστες. Στήνουν εργοδοτικά σωματεία για να μας εκπροσωπήσουν οι προσωπάρχες και οι υποτακτικοί των εργολάβων», μας λέει.
Κλέβουν την υπογραφή τους. Οι επιτήδειοι βάζουν τους εργαζομένους να υπογράψουν για υποαπασχόληση ενώ δουλεύουν κανονικό ωράριο και σχεδόν ποτέ δεν πληρώνουν υπερωρίες. Με τις λίγες ώρες που υποτίθεται ότι δουλεύουν, το ΙΚΑ τους επιτρέπει να μην παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα ασφαλίσεως. Κάποιες φορές μάλιστα, δεν τους δίνουν καν ούτε αυτά, τα λίγα.
Ούτε οι ελεγκτικές υπηρεσίες δίνουν λύση στα προβλήματα των καθαριστών. «Κάνουμε καθημερινά καταγγελίες στο ΙΚΑ, στα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα, στο ΣΕΠΕ και στα ΚΕΠΕΚ. Κάνουμε αγωγές, ομαδικές και ατομικές.
Ζητάμε στοιχεία που αφορούν τις εργασιακές μας σχέσεις και επικαλούνται προσωπικά δεδομένα! Οταν καταφέρνουμε, με χίλια ζόρια, να προσεγγίσουμε τα υπουργικά γραφεία, για να τους ενημερώσουμε ότι σε δημόσιες και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις επικρατούν από την εργοδοσία πρακτικές μαφίας, αυτοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Κι ας καταγγέλλουμε και στους υπουργούς ότι τα ίδια γίνονται με τις εργολαβίες καθαρισμού και μέσα στα υπουργεία τους!», τονίζουν οι καθαριστές σε ανακοίνωσή τους.
«Η κόρη μου δεν φοβήθηκε, αυτό πληρώνουμε σήμερα»Το 70% των απασχολούμενων στις εταιρείες καθαριότητας είναι αλλοδαποί. Η Κωνσταντίνα είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) , εκλεγμένο μέλος του σωματείου. Και «τόλμησε» να υψώσει ανάστημα, όχι μόνο για την ίδια και τη μητέρα της, που επίσης εργάζεται ως καθαρίστρια, αλλά και για τα μέλη της Ενωσης που δεν μπορούν να αντιδράσουν. Τόλμησε να καταγγείλει τις καθυστερημένες συμβάσεις, τα κλεμμένα μεροκάματα, τις κλεμμένες υπερωρίες, τη διαφορά ανάμεσα σ' αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ' αυτά που πραγματικά παίρνουν, την επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας, τη μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ. Συναντήσαμε την αντιπρόεδρο κ. Τσούνη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Εξω από την εντατική, συνάδελφοι της νοσηλευόμενης προσπαθούσαν να παρηγορήσουν τη μητέρα της, Ελενα, η οποία προσπαθεί τώρα να μοιράζει τη ζωή της μεταξύ της ανατροφής του 11χρονου γιου της Κωνσταντίνας και της εντατικής, όπου περνάει τις περισσότερες ώρες. «Κι εγώ δούλευα στην εταιρεία και με διώξανε. Προσπαθήσανε να με κάνουν να φύγω μόνη μου.
Με πήγαν από δω και από εκεί, μου άλλαξαν τρεις θέσεις σε περιοχές που δεν με βόλευαν, αλλά δεν το έβαλα κάτω. Και όταν είδαν ότι δεν φεύγω μόνη μου, είπανε να με διώξουν εκείνοι», μας λέει η μητέρα της Κωνσταντίνας. «Η κόρη μου δεν φοβήθηκε ποτέ να μιλήσει. Γι αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Το ένα της μάτι έχει τυφλωθεί, ενώ το μισό της πρόσωπο είναι παραμορφωμένο. Κινδυνεύει η ίδια η ζωή της», μας λέει.