12.05.2008

KAINOYΡΓΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ...


Κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η 24σέλιδη Έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος, επί των συναλλαγών της Μονής Βατοπεδίου
Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται αναλήψεις μετρητών εκ μέρους των μοναχών, ύψους μέχρι και 2.000.000 ευρώ, καθώς και μία συναλλαγή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: η αγορά εταιρείας με ακίνητο στο Βελιγράδι, αντί περίπου 700.000 ευρώ και η μεταπώληση της εταιρείας ύστερα από δύο χρόνια αντί 2,4 εκ. ευρώ.
Η σημαντικότερη είδηση που προκύπτει από την έκθεση αφορά στους λογαριασμούς της οικογενείας Πελέκη και του κ. Βουλγαράκη, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία, εισπράχθηκαν 2 εκ. ευρώ.
Ο λογαριασμός του Δημητρίου Πελέκη, αδελφού της συμβολαιογράφου και δικηγόρου της Μονής, έχει πιστωθεί με 1.083.415 ευρώ, εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου.
Ο κοινός λογαριασμός του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του, Αικατερίνης Πελέκη, που συνέταξε τα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπεδίου, έχει πιστωθεί από τις 23/5/2007 μέχρι την 4/9/2008 με 972.000 ευρώ, προερχόμενα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «άμεσα ή έμμεσα» από τη Μονή Βατοπεδίου.
Στην κατάθεσή του, ο Δ. Πελέκης, είχε αναφέρει ότι στον λογαριασμό του είχαν πιστωθεί οι αμοιβές οι δικές του (μόνο τα γραμμάτια του δικηγορικού συλλόγου), τα γραμμάτια της ΚΕΔ και του δικηγόρου της κ. Ζερβουδάκη, καθώς και τα ποσά που αντιστοιχούν στα δικαιώματα του συμβολαιογραφικού συλλόγου από την εργασία της συμβολαιογράφου.
Αποδέκτες μεγάλων ποσών είναι μεταξύ άλλων η «Ιερόν Μετόχιον Βατοπεδίου», η «Rassadel», η «Ανθεμιάς», η «Μadeus», ο Γεώργιος Σαχπατζίδης, άλλες εταιρίες του ομίλου Πάπιστα, όπως η «Συμμετοχική Α.Ε.» και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου.
Τα δεδομένα της Έκθεσης, αναμένεται να εκτιμηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή, σε συνεδρίασή της την Δευτέρα.