11.25.2008

KANENA METΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!


Ήδη, οι πρώτες απολύσεις που δεν εμφανίζονται μάλιστα στον ΟΑΕΔ, αφορούν σε μονομερείς διακοπές συμβάσεων ή και σε συμβάσεις που δεν ανανεώνονται. Αλλά και οι διαθεσιμότητες εργαζομένων, σε συνδυασμό με μείωση στις βάρδιες και περικοπές στην παραγωγή αποτελούν πλέον, πολύ συχνές πρακτικές για επιχειρηματίες οι οποίοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους ως προς την κερδοφορία των εταιρειών τους και με απόγνωση ζητούν από την κυβέρνηση: «κάντε κάτι γιατί κινδυνεύουμε».Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των συνδικάτων, οι επιχειρήσεις που απολύουν ή έχουν εξαγγείλει μείωση προσωπικού είναι:

* Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία: Στον αέρα βρίσκονται 1.200 εργαζόμενοι σε Βόρειο Ελλάδα και Βοιωτία.

* Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες: Η εταιρεία ζητά την ένταξή στο άρθρο 99 και 450 εργαζόμενοι βρίσκονται με το "ένα πόδι" στην ανεργία.

* Siemens: 240 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ άλλοι τόσοι υπολογίζεται πως έμειναν άνεργοι από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

* Lannet: Κινδυνεύουν 300 εργαζόμενοι, αφού η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

* Intracom: η διοίκηση της επιχείρησης έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για απολύσεις 150-200 εργαζόμενων.

* Altec Telecoms: "Ξεκρέμαστοι" οι 150 εργαζόμενοι. Ήδη απολύθηκαν 100 άτομα.

* Vodafone: 200 άτομα «έφυγαν» μέσα στο καλοκαίρι.

* Κεραμοποιεία Κατσίκι στο Αγρίνιο: Απλήρωτοι και υπό απόλυση είναι 100 εργαζόμενοι.

* Βιαμύλ: έκλεισε και άφησε άνεργους 74 άτομα, εκ των οποίων μόλις δύο βρήκαν δουλειά μέσω ΟΑΕΔ.

* Κλωστοϋφαντουργία Αποστολάκης: 60 άτομα απολύθηκαν.

* Διαμάντ-Βιντέρ στη Θήβα: Σε 5ημέρες και 10ήμερες διαθεσιμότητες θέτονται οι 60 εργαζόμενοι.

* Fun Wear στην Κομοτηνή: 46 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

* Φουλγκόρ: 45 απολύσεις.

* Θράκη: 38 απολύσεις.

* Ηλεκτρολούξ: Σχέδιο για 30 διαθεσιμότητες.

* Sunshine Ξενοδοχείο: 26 διακοπές συμβάσεων.

* Βετανέτ: "Στον αέρα" 22 εργαζόμενοι.

* Husuvarna: 17 απολύσεις και διακοπή απασχόλησης σε 19 συμβασιούχους

* Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Απολύσεις 20 συμβασιούχων.

* Γαία Θράκης: Σε διαθεσιμότητα 19 εργαζόμενοι.

* Καλλιμάνης: Σχέδιο για 16 απολύσεις στη Λευκάδα.

* Grupal στην Ξάνθη: Σχέδιο για διαθεσιμότητα του 50% του προσωπικού, κάθε εβδομάδα

* GMC Ξάνθης: Απολύσεις 2% του προσωπικού.

ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ:"ANEΠΑΡΚΗΣ " Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ...

"Υπάρχουν πολιτικοί ανεπαρκείς, για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ξεφεύγουν και πηγαίνουν προς τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση, χρειάζεται κοινωνική και πολιτική συναίνεση, όπως και υπέρβαση ιδεολογίας. Υπάρχουν σχόλια ότι ο λόγος μου είναι πολιτικός. Όμως δε γίνεται να μιλάμε σήμερα για την οικονομία και να την αποσυνδέουμε από την πολιτική. Μου γίνεται κριτική πως τα λέω αυτά, γιατί έχω κίνητρο την απαξίωση το τραπεζικού τομέα και της ελληνικής οικονομίας. Η Marfin είναι ελληνική τράπεζα με 5% μερίδιο, που πλήρωσε 820 εκατ. ευρώ σε φόρους και απασχολεί 52.000 εργαζομένους".
Συνέχισε, λέγοντας πως το “πακέτο χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας πέρα από την έλλειψη επάρκειας. Ο υπουργός δήλωσε πως τα 8 δισ. θα διατεθούν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 15 δισ. ευρώ για την ενίσχυση ζωτικής σημασίας επιχειρήσεων. Προς τιμήν του όμως ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι χρειάζονται επειγόντως 19 δισ., για να πληρώσουν οι ελληνικές τράπεζες το δικό τους δανεισμό”.Στη συνέχεια, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως δόθηκε κίνητρο για μετεγκατάσταση της Vivartia -που ανήκει στον όμιλο Marfin- από το Μπρονξ στην Καλιφορνία. Μας δόθηκαν κίνητρα και φοροαπαλλαγές. Επίσης υπουργοί και κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης ζητούν μαζί μας συναντήσεις. Παντού έχουμε άριστη συνεργασία. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν είναι εφικτό. Έχουμε φέρει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το 84% των επενδύσεων. Πέρυσι φέραμε 5,2 δισ. ευρώ και φέτος θα φέρουμε άλλα 5 δισ. ευρώ”.Τα πρώτα μηνύματα από το χειρισμό του πακέτου είναι απογοητευτικά, σημείωσε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως “διαχειριστικό και αντιαναπτυξιακό” σε μία εποχή που χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Η διαφορά στα spreads των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με τα γερμανικά έχει διαμορφωθεί στο 2% και τόνισε “πως έχουμε αρχίσει και ξεφεύγουμε επικίνδυνα προς τον τρίτο κόσμο”.

Πρόσθεσε δε πως “όταν μιλάμε για Ευρώπη δύο ταχυτήτων αντιλαμβάνεστε σε ποια ταχύτητα βρίσκεται η Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομίας προσπαθεί να συμμορφώνεται και να παίρνει εγκρίσεις από την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την κρίση. Είναι άτολμος”. Και συνέχισε "οι ίδιοι που σου λένε πως είσαι το καλό παιδί σήμερα θα έρθουν αύριο και θα σου πουν George είσαι στη δεύτερη ταχύτητα". "Μιλάνε για ρυθμό ανάπτυξης 2,5%. Το ακούω και σκέφτομαι, ζω σε άλλη χώρα;"Για το σχέδιο στήριξης επισήμανε πως "ο τίτλος του δε θα έπρεπε να ήταν σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας ορισμένων τραπεζών".
Αναφερόμενος στα επιτόκια, ανέφερε πως τα επιτόκια χορηγήσεων θα πέσουν, μόνο όταν πέσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι τράπεζες που θα κάνουν χρήση του “πακέτου” θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αν υποστούν πιέσεις να μειώσουν τα επιτόκια, γιατί δε θα μπορούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έχουν πάρει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ...ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!

  • Σε παραγωγό-προστατευόμενο του Αγγελοπούλου το 90% των βραβείων!
  • Θρίαμβος του ΚΚΕ στα βραβεία, για ταινία ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Ξεπούλησαν πάλι την ψήφο τους στη Βουλή.
  • Φαιδρό πρόσωπο ο αποτυχημένος παραγωγός και..."πρόεδρος" Παπαλιός του ΕΚΚ ζήτησε τηλεοπτική "δημόσια συγγνώμη" από τον Mιχάλη Λιάπη για να μην τον ...παραιτήσει πριν τα Χριστούγεννα!
  • "Ολική αμνησία" του υπουργού για το 1.5% των καναλιών για τον κινηματογράφο. Δεν το ανέφερε καν στο λόγο του, με αντάλλαγμα την προβολή του από τους "καναλάρχες", ενόψει εκλογών!
  • Πρίν τον ανασχηματισμό θα κατατεθεί ο νόμος-εξάμβλωμα που παραβιάζει 4 τουλάχιστον κοινοτικές οδηγίες!
  • Υπό το μηδέν το ελληνικό σινεμά. "΄Εσπασε" ακόμη και ο "πάτος" του βαρελιού!
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4488732&ct=4
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΝΙΚΑ
Λάθος σχεδόν όλα. Οπότε δύο τινά συμβαίνουν. Γνωστά από παλιά. Είτε αναλφαβητισμός και βλακεία είτε οργανωμένη μειοψηφία και μονοκούκι προς επηρεασμό και επί της ουσίας καλπονοθεία. Γιατί οκτώ νοματαίοι συγκροτημένοι και αποφασισμένοι μπορούν να κάνουν το δικό τους το παιχνίδι. Πράγμα που για μια ακόμα φορά βάζει ταφόπλακα σ΄ αυτή την τάχα μου δημοκρατική διαδικασία, η οποία λειτουργεί ερήμην αισθητικής, τεχνικής και ουσίας. Θα το δείτε συντόμως τόσο στα ταμεία όσο και στα φεστιβάλ. Γιατί αν τίποτα δεν συμβεί και ουδείς δώσει ιδιαίτερη σημασία, τότε τα δέκα βραβεία του Λυκουρέση και τα έξι του Αβρανά θα μοιάζουν σαν μαραμένα κουκιά. Μπορεί να μην ξέρουμε να κάνουμε ταινίες.
Από παρέες όμως και συντεχνίες άλλο τίποτα για να βαυκαλιζόμαστε πως κερδίσαμε το στοίχημα ενός καλού Σινεμά. Μεθερμηνευόμενο: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, Γιάννης τον κινηματογράφο και την ουσία πνίγει!