11.16.2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ...

ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ..."ΚΛΑΙΓΕΣΑΙ" ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ!
ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ...
Εκατοντάδες πολίτες που βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει εξαιτίας της ακρίβειας και τον οικογενειακό προϋπολογισμό να απειλείται από την παγκόσμια οικονομική κρίση αντιδρούν με κάθε τρόπο. Κάποιοι εξορμούν σε σούπερ μάρκετ ή τράπεζες και φωνάζουν κατά των ακριβών τιμών… χτυπώντας άδειες κατσαρόλες. Αλλοι τριγυρνούν στις συνοικίες, κολλούν αφίσες, μοιράζουν φυλλάδια και καλούν τους πολίτες να «οργανωθούν σε κάποια ομάδα αντίδρασης». Ορισμένοι συμμετέχουν σε blogs κι άλλες διαδικτυακές ομάδες. Και κάποιοι άλλοι προχωρούν σε μποϊκοτάζ και διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Είναι οι… ακτιβιστές της ακρίβειας. Ανθρωποι κάθε ηλικίας που «επαναστατούν». Στις γειτονιές και την μπλογκόσφαιρα.
Επιτροπές κατοίκων
Μέσα σε λίγους μήνες, ξεφύτρωσαν δεκάδες blogs και κινήσεις πολιτών κατά της ακρίβειας σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από τριάντα επιτροπές κατοίκων κατά των ακριβών τιμών και της ανέχειας («Ακρίβεια-Stop») δραστηριοποιούνται πλέον σε περιοχές της Αθήνας (από το Χαλάνδρι και το Περιστέρι μέχρι την Καλλιθέα, το Μπραχάμι, τον Κορυδαλλό κ.ά.), αλλά και στην επαρχία. «Αν δεν κινηθούμε, δεν θα κινηθεί κανένας για μας», λένε. Είναι νέοι εργαζόμενοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οικογενειάρχες, άνεργοι, ακόμα και συνταξιούχοι που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συνήθως, έξω από σούπερ μάρκετ. Με κάθε ευκαιρία καλούν τους περαστικούς να συγκροτήσουν τη δική τους, αυτόνομη, «συμμορία» και στη γειτονιά τους. «Αρκεί να συμπληρωθεί ένα χαρτί υπογραφών που θα αποδεικνύει τη μαζικότητα του κινήματος!», υποστηρίζουν. Η Μαρία Γασπαρινάτου που «κινητοποίησε» τα Πατήσια λέει: «Δεν πάει άλλο. Ηρθε η ώρα για πράξη. Εφθασε η ώρα για μαζική αντίδραση. Υπάρχουν νοικοκυριά που αδυνατούν να αποκτήσουν ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης. Σχεδόν όλα είναι πλέον… απλησίαστα. Καθημερινά έχουμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ». Οι πρωτοβουλίες των επιτροπών οργανώνονται και συντονίζονται κυρίως μέσα από το Διαδίκτυο (www.akribeia-stop.gr) ή από «στόμα σε στόμα» στις συνοικίες.Την ίδια ώρα μια εναλλακτική απάντηση στην οικονομική κρίση αποφάσισαν να δώσουν δύο νεαρές Αθηναίες. Η Τόνια Καστριώτη και η Πατρίτσια Μασουράκη «διαφημίζουν» το… τζάμπα και προτρέπουν τους πολίτες να «ζήσουν (σ)την πόλη χωρίς πορτοφόλι». Είναι οι εμπνεύστριες του www.forfree.gr, ενός ηλεκτρονικού οδηγού που παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις δωρεάν δραστηριότητες της Αθήνας (από θέατρα, μουσικά δρώμενα, εκθέσεις κ.ά. με δωρεάν είσοδο, μέχρι άνευ αντιτίμου διαλέξεις, συνέδρια κ.ά.). «Δίνουμε πράγματι “απάντηση” στην κρίση των ημερών.Και στις ακόμα πιο δύσκολες -οικονομικά- μέρες που μας περιμένουν. Αποδεικνύουμε ότι στην Αθήνα δεν μπορεί να επιβιώσει και να διασκεδάσει μόνον όποιος έχει “βαρύ” πορτοφόλι. Καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες να μην… προσπερνούν το τζάμπα! Η Αθήνα προσφέρει πολλές, ενδιαφέρουσες και δωρεάν επιλογές διασκέδασης», αναφέρει η Τόνια Καστριώτη. Αντίστοιχο «οδηγό πόλης» απολαμβάνουν οι Νεοϋορκέζοι (www.clubfreetime.com), οι κάτοικοι του Παρισιού (www.parisgratuit.com), του Λονδίνου (www.londonisfree.com) και της Βαρκελόνης (www.barcelonagratis.com).
Αποδείξεις από bloggers
Οι μπλόγκερ άλλωστε ήταν και στην Ελλάδα οι πρώτοι που αντέδρασαν -από τις αρχές του χρόνου- στα ακριβά καύσιμα και τα τρόφιμα και πλέον στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Επτά μπλόγκερ διακινούν στο Διαδίκτυο τις… αποδείξεις τους για την «ακριβή Ελλάδα». Τρεις από την Ελλάδα (Magica, Blogopoly και ~A~) και τέσσερις Ελληνες στο εξωτερικό (Γερμανία-JimHellas, Ιταλία-Anilikos, Αγγλία-Gkriniaris, Σουηδία-Constantinos) συνέκριναν τη μέση τιμή πώλησης 39 προϊόντων.«Διαπιστώσαμε -ουσιαστικά αυτό που αναμέναμε- ότι η Ελλάδα ήταν πιο ακριβή σε τουλάχιστον 23 αγαθά, όπως το γάλα (+37%), το ψωμί για τοστ (+33%), το γιαούρτι (+19%), τα δημητριακά (+20%), το τυρί για τοστ (+20%), ο μοσχαρίσιος κιμάς (+16%) και τα συσκευασμένα φρέσκα φιλέτα κοτόπουλου (+8)». Στο Διαδίκτυο πάντως πρώτοι είχαν «χτυπήσει» ενάντια στην ακρίβεια οι πολέμιοι των μεγάλων εταιριών πετρελαίου. Μάλιστα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των πολιτών εξακολουθεί όταν οι τιμές «παίρνουν φωτιά» να «βομβαρδίζεται» με προτροπές, όπως «ελάτε σε έναν έξυπνο πόλεμο: Χτυπήστε το πορτοφόλι των εταιριών και αφήστε τους μόνους». Το πιο ενδεικτικό είναι ότι η φετινή ημέρα της μπλογκόσφαιρας (Blog Action Day-15 Οκτωβρίου) αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση της φτώχειας με το σύνθημα «ένα ζήτημα… χιλιάδες φωνές».Επρόκειτο για μια μεγάλη καμπάνια κατά της οικονομικής ανέχειας σε παγκόσμιο επίπεδο στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 13.000 μπλόγκερ, τις συζητήσεις των οποίων παρακολούθησαν περίπου 13,5 εκατομμύρια πολίτες (η Blog Action Day του 2007 ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον). Επίσης, η ιστοσελίδα www.citizensinaction.eu των «Ευρωπαίων Πολιτών εν δράσει/e-πρωτοβουλία κατά της ακρίβειας» δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να… μιλήσουν στην Κομισιόν και να εκφράσουν τη γνώμη τους.Η «οργή» των καταναλωτών στη χώρα μας εκδηλώθηκε για πρώτη φορά μαζικά και συντονισμένα πριν από περίπου έξι μήνες, όταν καταναλωτικές οργανώσεις «έριξαν» την ιδέα του μποϊκοτάζ στην αγορά. Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος κάλεσε τους πολίτες να μη διαθέσουν «ούτε ευρώ στην αγορά για να δείξουν την αντίθεσή τους στην ακρίβεια». Εγινε το «μποϊκοτάζ των ζυμαρικών», που λίγες εβδομάδες αργότερα έδωσε τη θέση του σε αυτό του φρέσκου γάλακτος. Και οι δύο πρωτοβουλίες διαδόθηκαν -στο λεπτό- και υποστηρίχθηκαν από την ελληνική μπλογκόσφαιρα.
Αντιδράσεις χωρίς σύνορα σε όλο τον κόσμο
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ακρίβεια και οι πρωτοβουλίες των πολιτών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν έχουν σύνορα. Εχουν ήδη πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.Και ενώ στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική η οργή των καταναλωτών αφορά κυρίως στα τρόφιμα, οι Ευρωπαίοι πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες για τα καύσιμα. Μέσα στο 2008, Ισπανοί, Γάλλοι, Βέλγοι και Πορτογάλοι ψαράδες, αλλά και Βρετανοί και Ολλανδοί φορτηγατζήδες απέκλεισαν δρόμους, φώναξαν συνθήματα κατά των «τσουχτερών» τιμών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.Υπήρξαν και πιο πρωτότυπες - ακτιβιστικές- μορφές αντίδρασης. Ενας Αγγλος υπάλληλος εταιρίας σεκιούριτι κρεμάστηκε… ανάποδα στο Trafalgar Square στην καρδιά του Λονδίνου. Για δύο ολόκληρες ώρες κοιτούσε στο πεζοδρόμιο τα λιγοστά κέρματα που είχαν «φύγει» από τις τσέπες του. Οπως εξήγησε ο ίδιος (κ. Herbert Crossman), η πτώση των χρημάτων αποτυπώνει την «αιμορραγία» του χρήματος που νιώθουν οι Βρετανοί.Στην Ιταλία, μια ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και μοίρασε… καρβέλια. Οι Ιταλοί απείχαν από το ψωμί για μία ημέρα στέλνοντας το μήνυμα ότι «πρέπει να πέσουν άμεσα οι τιμές που είναι αυξημένες έως και 30% σε σύγκριση με πέρυσι».Περίπου την ίδια περίοδο, οι ιταλικές ενώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες για τα… αλμυρά ιταλικά εδέσματα, την πίτσα και τη σπαγκέτι («τα μακαρόνια με σάλτσα που σερβίρουν τα εστιατόρια κοστίζουν 3.500% περισσότερο απ’ ό,τι αν τα ετοίμαζε κανείς στο σπίτι»).Από την πλευρά τους, οι Κροάτες απέφυγαν για λίγα 24ωρα την αγορά «οποιουδήποτε μη αναγκαίου για το νοικοκυριό αγαθού» συμμετέχοντας -και μάλιστα για πρώτη φορά- σε ένα γενικευμένο μποϊκοτάζ στην αγορά προϊόντων.
Της Ελένης Ευαγγελοδήμου
Ελεύθερος Τύπος

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΛΕΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...

http://www.protothema.gr/content.php?id=18137
Καταγγελία του Κύπριου υπουργού Οικονομικών για ελληνική Τράπεζα
16 Νοεμβρίου 2008, 15:18
Καταγγελία του υπουργού οικονομικών της Κύπρου Χαρίλαου Σταυρακάκη για ελληνική Τράπεζα, ότι το παράρτημά της στην Κύπρο απέστειλε το 75% των καταθέσεών του στη μητρική τράπεζα, προκαλεί αναταράξεις στους τραπεζικούς κύκλους.
Ο κ. Σταυράκης δεν κατονόμασε την τράπεζα, αλλά ανέφερε ότι από το ποσό των 800 εκ. ευρώ που εισέπραξε ως καταθέσεις στην Κύπρο χορήγησε μόνο 200 εκ. ευρώ σε δάνεια και απέστειλε τα υπόλοιπα 600 εκ. ευρώ στη μητρική τράπεζα.
Πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαράδεκτο «γιατί μέριμνά μας πρέπει να είναι η βελτίωση της δικής μας οικονομίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να πολεμήσει για το θέμα αυτό».
Ο κ. Σταυράκης προέβη στις δηλώσεις αυτές σχολιάζοντας πληροφορίες ότι οι Τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αναφέροντας ότι το πρόβλημά τους είναι πλασματικό.
Πέραν της ανωτέρω περιπτώσεως, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το ερώτημα πως είναι δυνατόν οι Τράπεζες να έχουν πρόβλημα ρευστότητας, «όταν προβαίνουν στην εξαγορά ξένων τραπεζών «έναντι διακοσίων, τετρακοσίων, ή πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ».
Ο κ. Σταυράκης δεν ανέφερε συγκριμένες ή συγκεκριμένη Τράπεζα, αλλά πολύ πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την εξαγορά ρωσικής Τράπεζας έναντι 400 εκ. ευρώ.
Ως προς την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι θα παρουσιάσει καλά αποτελέσματα, με ρυθμούς ανάπτυξης 3% και πληθωρισμό γύρω στο 5%.-

TYΦΛΑ ΝΑ' ΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8334&pubid=1862809
Οι πέντε κινήσεις με λογική τοκογλύφου
Η συμπεριφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας τις τελευταίες ημέρες συμπυκνώνεται σε πέντε κινήσεις τοκογλυφικής νοοτροπίας:
1 Αυξάνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έως και 1,75 μονάδες, παρά τη μείωση κατά 1 μονάδα του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του euribor με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες στη διατραπεζική.
Ηδη σε διάστημα μιας εβδομάδας δύο μεγάλες τράπεζες αύξησαν το επιτόκιο στα στεγαστικά με επιτόκιο σταθερό για ένα χρονικό διάστημα, καθώς και το επιτόκιο euribor.
2 Μείωσαν τα επιτόκια που προσφέρουν στις καταθέσεις προθεσμίας. Η μείωση είναι της τάξης πάνω από 1,20 μονάδα και επιβλήθηκε από τις μεγάλες τράπεζες κυρίως, με άλλοθι τη μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να απολαμβάνουν ακόμη μικρότερες αποδόσεις, με εξαίρεση νέους που μπορούν να επωφεληθούν μόνο από ειδικά προγράμματα κάποιων τραπεζών για μεταφορές κεφαλαίων για μεγάλα ποσά.
Πλέον, οι πολυδιαφημιζόμενες αποδόσεις με επιτόκια 5 και 6% είναι παρελθόν για τους μικροκαταθέτες οι οποίοι ξαναγύρισαν σε επίπεδα της τάξης του 3 και 4%.
3 Στις πιστωτικές κάρτες, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για μειώσεις των επιτοκίων, δεν έγινε καμιά μείωση στο διάστημα αρχές Οκτωβρίου έως αρχές Νοεμβρίου που η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 1 μονάδα.Οι ανακοινώσεις για μειώσεις που έγιναν θα ισχύσουν σε κάποιες τράπεζες αργότερα και αφού είχε προηγηθεί από πολλές τράπεζες στο διάστημα αυτό αύξηση έως 1,20% στα επιτόκια του «πλαστικού χρήματος».
4 Παρόμοια εικόνα και στην καταναλωτική πίστη, όπου τα προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια ακρίβυναν τον προηγούμενο 1 μήνα έως και 3 μονάδες, ενώ οι αναγγελθείσες μειώσεις αφορούσαν, μέχρι την Παρασκευή, μόνο μία τράπεζα και αυτή ξένη, που έριξε το επιτόκιο στα καταναλωτικά της δάνεια κατά 1 μονάδα.
5 Την ίδια περίοδο οι τράπεζες προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τους καταχρηστικούς όρους και τα «ψιλά γράμματα» στις δανειακές συμβάσεις, ενώ εξακολουθούν να έχουν «κλειστή την κάνουλα» κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια που χρειάζονται ρευστό. Οπου εξακολουθούν να χορηγούν πιστώσεις έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις όπου έχουν αυξήσει το επιτόκιο έως και 4 μονάδες.

ΤΑ 10 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΟ ΝΤΗΤΡΟΙΤ...

...Πως οι συνεχόμενες άτυχες επιλογές που δεν είχαν καμμία σχέση με τις ανάγκες των καταναλωτών και της αγοράς "βύθισαν " οικονομικά τους αυτοκινητοκατασκευαστές του Ντητρόιτ από την Τζένεραλ Μότορς μέχρι τη Φορντ και την Κράισλερ...που τώρα ζητούν τη βοήθεια του κοινού-των φορολογούμενων δηλαδή. (Στη φωτογραφία το Hummer 2, ή H2).
http://www.usnews.com/blogs/flowchart/2008/11/14/10-cars-that-sank-detroit.html

H ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...



Πολιτικές γελοιογραφίες του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΔΙΠΛΟ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΕΘΥΝΘΟΥΝ...


ΠΕΘΑΝΕ Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ...

Την ώρα του ρεπορτάζ και επί των επάλξεων της μαχόμενης δημοσιογραφίας τραυματίστηκε θανάσιμα ο Γιώργος Κοίλιαρης σε αντίθεση με πολυάριθμους συναδέλφους "της καρέκλας" και της "θεσούλας". Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει...
Πέθανε το Σάββατο ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κοίλιαρης, που είχε τραυματιστεί στον αυχένα κατά την διάρκεια αποστολής στο Αφγανιστάν.
Ο Γιώργος Κοίλιαρης είχε τραυματιστεί το πρωί της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου και διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ.
Με πρωτοβουλία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και τη συνδρομή κλιμακίου της Διεθνούς Δύναμης, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν, διακομίστηκε αρχικά σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Αμπού Ντάμπι και στη συνέχεια με C-130 στην Αθήνα.