11.11.2008

ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ Η ΔΕΗ ΚΑΙ Ο "ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ" ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ!

ΕΝΩ TO ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ 18ΜΗΝΟΥ Η ΔΕΗ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΞΑΝΑ!
15% Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Το 2009!
23% ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΠΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ή 1% ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ!
...ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
...Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου στο ερώτημα εάν έχει υποβάλει την παραίτησή του. Οι εισηγήσεις των διοικητών διαφόρων οργανισμών και ΔΕΚΟ δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, γι' αυτό σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν τέτοιες εισηγήσεις δεν έγιναν αποδεκτές. «Περιμένουμε από τις διοικήσεις οργανισμών να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία» τόνισε.
Αιχμές κατά του προέδρου της ΔΕΗ, Τάκη Αθανασόπουλου άφησε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, ο οποίος δήλωσε στον City99,5 ότι «κανείς σε εποχές κρίσης δε μπορεί να μιλά με την ψυχρή λογική των αριθμών ακόμα κι αν είναι τεχνοκράτης», σχολιάζοντας τις αυξήσεις 15% το 2009 και 35% την επόμενη 6ετία που προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ.
http://www.e-tipos.com/

NA KATAΡΓΗΘΕΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 128/75 ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ...

http://www.capital.gr/
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ
...Και τούτο διότι, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, το ίδιο το δημόσιο σήμερα δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες, με euribor+170 μονάδες βάσης. Δηλαδή, πολύ ακριβότερα από ό,τι δανείζεται το γερμανικό δημόσιο. Άρα λοιπόν ακόμα και εάν οι τράπεζες μελλοντικά λάβουν τα ομόλογα του δημοσίου προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για να δανειστούν χρήμα από τις διεθνείς αγορές, δεν πρόκειται να δανειστούν σημαντικά φθηνότερα από όσο δανείζονται τώρα από το εξωτερικό. «
Εάν μια τράπεζα δανείζεται ξεκινώντας από το 6,2% (euribor 4,5%+1,7% spread) τότε ποσό πρέπει να πουλήσει στον πελάτη της το δάνειο;» αναρωτιούνται οι ίδιοι τραπεζίτες. Άρα λοιπόν από ό,τι φαίνεται τα μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε τίποτε δεν πρόκειται να βοηθήσουν τον Έλληνα επιχειρηματία, έμπορο ή βιοτέχνη. Όμως παρ΄ όλα ταύτα λύσεις υπάρχουν. Φαίνεται ξεχνά ο Γιώργος Αλογοσκούφης ότι κάθε μήνα ο κρατικός προϋπολογισμός εισπράττει κάποια εκατομμύρια ευρώ από το υποχρεωτικό χαράτσι του Ν 128/75 που επιβάλλεται σε όλα τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά σήμερα ο κάθε δανειολήπτης πληρώνει στο κράτος το 0,6% της δόσης του καταναλωτικού δανείου και το 0,12% της δόσης του στεγαστικού δανείου στο ελληνικό δημόσιο σαν πρόσθετη φορολογία. Προσέξτε τι σημαίνει αυτό.
Σε ένα καταναλωτικό δάνειο 20.000 ευρώ μέσα σε μια διετία με τα σημερινά επιτόκια ο δανειολήπτης θα έχει αποπληρώσει 22.955 ευρώ. Όμως, χωρίς την εισφορά του 0,6% το συνολικό τοκοχρεολύσιο θα έφτανε στα 22.820 ευρώ. Δηλαδή 135 ευρώ λιγότερα. Επίσης, σε ένα στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ, αποπληρωμής 10ετίας, ο δανειολήπτης θα πλήρωνε σήμερα χωρίς την υποχρεωτική εισφορά του Ν 128/75, 12 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα στη δόση του. Δηλαδή όφελος 144 ευρώ κατά έτος.Τα ποσά μπορεί να είναι μικρά για κάποιον ο οποίος δεν έχει ένα μεγάλο στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο, όμως για μια οικογένεια με μικρά 2 παιδιά που δίνει καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, το ποσό των 12 ευρώ είναι σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντικό.Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά. Σημαίνουν ότι ήλθε η ώρα στο υπουργείο Οικονομίας να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις διαμάχες με τους τραπεζίτες και να βοηθήσουν ουσιαστικά να ελαφρυνθεί ο Έλληνας πολίτης.
Δηλαδή να αναστέλλουν, έστω και προσωρινά, την καταβολή της εισφοράς του Ν 128/75 δίνοντας έστω και παροδικά ανάσα σε 3.000.000 συμπολίτες μας.