10.13.2008

ANEBHKE 400 MONAΔΕΣ Ο DOW ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ



**UPDATE:Με 936, 42 μονάδες άνοδο έκλεισε ο Dow Jones (ιστορικό ρεκόρ), σήμερα. Eλπίδες για ανάκαμψη.
NEW YORK (AP) -- The Dow Jones industrial average surged more than 400 points in early trading today as investors rushed into stocks after eight sessions of devastating losses, hoping that the stock market is finding some footing following pledges by governments to further aid the banking sector, including plans by the Treasury to buy U.S. bank stocks.
Major stock indexes surged more than 4 percent, including the Dow Jones industrials, which at times jumped more than 400 points. A rebound had been expected at some point after the Dow lost nearly 2,400 points over eight sessions. But the gains don't necessarily signal that the market is now finished with the intense volatility of recent weeks.

AΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ PROTON H ΠΕΙΡΑΙΩΣ...

Στην αγορά ποσοστού 26,6% της Proton Bank, με ανταλλαγή μετοχών, συμφώνησαν η Proton και η Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς, η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία μετοχή Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς θα δοθούν από ίδιες μετοχές (treasury stock).
Oι καταθέσεις της Proton Bank ανέρχονται σε 1.300 εκατ. ευρώ, οι χορηγήσεις της σε 1.250 εκατ. ευρώ και διαθέτει δίκτυο 31 καταστημάτων από τα οποία 19 στην Αττική.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία αυτή ενισχύει την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

NEA XAΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ...


Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
Νέο πλήγμα σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις ελληνικές τράπεζες,
εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης που «σαρώνει» το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και βυθίζει όλες τις χρηματαγορές του πλανήτη. Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των spreads (περιθώριο κέρδους για τις τράπεζες), ειδικά στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, εντούτοις, όπως παραδέχτηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβοπουλος, από την Washington DC που έλαβε μέρος στην ετήσια συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακολουθούν και νέες αναπροσαρμογές.Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα προχωρήσουν, παρά τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ στο 3,75%, και σε νέες αυξήσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων της στέγης με αφορμή την αύξηση του κόστους δανεισμού τους στη διατραπεζική αγορά χρήματος που έχει προκαλέσει η κρίση.

ME MΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ...


Θέτουν τώρα σε εφαρμογή το «παρατηρητήριο» για τις τιμές ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ της υπερτιμολόγησης των προϊόντων που πωλούν οι πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μια πραγματικότητα. Κι αυτό παρά το ότι ο ΟΟΣΑ έχει εισηγηθεί συγκεκριμένο μέτρο για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων διαφορών στις τιμές ίδιων προϊόντων από χώρα σε χώρα, το λεγόμενο «transfer pricing», το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε 16 από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο η χώρα μας δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη σε αυτές. Το εν λόγω μέτρο πάντως αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και εδώ από την 1-1-2009 σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης. Η λογική του θα είναι η εξής: αν διαπιστωθεί ότι η θυγατρική μιας πολυεθνικής διαθέτει ένα προϊόν σε τιμή διαφορετική από αυτήν που πωλείται σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, θα κληθεί να τεκμηριώσει τη διαφορά, δίνοντας μια σειρά στοιχείων όπως κόστος καυσίμων, μεταφορικών και βιοτικού επιπέδου χώρας. Αν δεν κατορθώσει να αποδείξει ότι είναι δικαιολογημένη η υπερτιμολόγηση του προϊόντος, θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ίσο με το 10% του τζίρου που κάνει από το συγκεκριμένο προϊόν.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1403855

H ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΗΝ PROTON BANK...

Πρόταση μετόχων της Proton Bank για μετοχική συνεργασία διερευνα η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει εντός της ημέρας το επενδυτικό κοινό για το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των Τρ. Πειραιώς, Proton BankΤην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton Bank σήμερα 13 Οκτωβρίου αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αιτήματα των εταιρειών.Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η προαναφερθείσα απόφαση λήφθηκε ενόψει ανακοίνωσης ενδεχόμενων σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων.Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που σχετικές ανακοινώσεις δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας, η αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο εταιρειών θα αρθεί.Nωρίτερα το Capital.gr ανέφερε πως: "Έντονες φήμες, τις οποίες δημοσιεύει σήμερα και η εφημερίδα Ημερησία, κυκλοφορούσαν στην αγορά το Σαββατοκύριακο ότι η Proton Bank πρόκειται να απορροφηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς.Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το deal μπορεί να ανακοινωθεί και σήμερα, ενώ η τιμή της εξαγοράς αναμένεται να είναι στα 3 ευρώ, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές".
http://www.capital.gr/news.asp?Details=595436

ΤΑ ΡΑΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΗ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ!

// Πολλοί οικονομικοί διευθυντές πολυεθνικών θα ζήλευαν βλέποντας πριν από λίγες ημέρες στις τηλεοπτικές οθόνες (στο Extra 3) τα έγγραφα που παρουσίαζαν την κίνηση του λογαριασμού όψεως της Μονής Βατοπεδίου σε τράπεζα που δεν κατονομάστηκε από τους υπευθύνους της εκπομπής (πρόκειται για τη Marfin Egnatia Bank, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π»). Φαίνεται πως τα ράσα είναι αμφίβολο στις μέρες μας αν κάνουν τον παπά, κάνουν όμως σίγουρα τον μεγαλοκαταθέτη, αφού εμφανιζόταν ποσό υπολοίπου άνω των 50 εκατ. ευρώ.//
Εύλογη και η απορία του παριστάμενου στην εκπομπή προέδρου των χρηματιστών κ. Αλ. Μωραϊτάκη: «Εμάς μας ζητάνε να ελέγχουμε τους πελάτες μας για ξέπλυμα χρήματος, ακόμη και για ποσά λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτά τα ποσά ποιος τα έλεγξε»; Είναι και της στήλης απορία αυτή, γιατί δύσκολα μπορούμε να αντιληφθούμε πώς μια Μονή ταπεινών και ακτημόνων εμφανίζεται να καταθέτει τέτοια ποσά, χωρίς -έτσι, για το τυπικό του πράγματος- να υποβληθεί μια αναφορά «ασυνήθιστης συναλλαγής» από τους υπευθύνους της τράπεζας στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ή μήπως υποβλήθηκε; Και ποια ήταν η τύχη της; Δεν χρειάζονται, άραγε, κάποιες εξηγήσεις γι' αυτό το θέμα; Ή μήπως ισχύει τελικά αυτό που έλεγε ο συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή, ότι δηλαδή οι Μονές έχουν καταλήξει να αποτελούν τις μεγαλύτερες off-shore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;
http://www.paron.gr/

EΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ...

Διαγωνισμό για την ανάδειξη φορέα παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεοπτικής παραγωγής μονοκάμερων Τ/Ο συνεργείων προκήρυξε η ΕΡΤ, στον οποίο έθεσε ως όρο ο ανάδοχος να διαθέτει συνεργεία με φορητή κονσόλα μίξης ήχου Micromix MH400, η οποία δεν υπάρχει στην αγορά, γιατί ο σωστός τύπος είναι Micromix MX400!
Δηλαδή στην προκήρυξη υπήρχε λάθος τύπος μηχανήματος, τον οποίο όμως οι δύο εταιρείες που ανέλαβαν το έργο τον περιέλαβαν στις προσφορές τους!
Την καταγγελία αυτή κάνει με αγωγή ακύρωσης του διαγωνισμού η εταιρεία του Σωτήρη Αναστασόπουλου που πήρε μέρος σ' αυτόν αλλά «κόπηκε», γιατί δεν διέθετε τον... λάθος τύπο μηχανήματος!«Κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησα στην αγορά αλλά και μέσω του διαδικτύου, δεν κατάφερα να βρω τον συγκεκριμένο τύπο φορητής κονσόλας Micromix MH400, αλλά μόνο μια κονσόλα τύπου Micromix MX400, διότι ο πρώτος τύπος ως κονσόλα μικροφώνων είναι ανύπαρκτος», αναφέρει στην αγωγή του ο κ. Αναστασόπουλος. «Ο Micromix MX400, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας Behringer, είναι μείκτης ήχου μουσικών οργάνων και διαθέτει τέσσερα σήματα γραμμών Line και σε καμία περίπτωση γραμμές μικροφώνου Mic. Δεν διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία, αλλά μόνο παροχή ρεύματος. Σημειωτέον ότι πρόκειται για όρο απαράβατο της διακήρυξης».Στη συνέχεια αναφέρει ότι οι δύο εταιρείες που επελέγησαν είχαν και οι δύο συμπτωματικά (!) περιλάβει στις προσφορές τους το μηχάνημα με τη λανθασμένη ονομασία! Πώς είναι δυνατόν όμως να πάρουν το έργο δύο εταιρείες που αναφέρουν ότι διαθέτουν έναν τύπο μηχανήματος που δεν υπάρχει, άσχετα αν αυτό αναγράφεται στον όρο της προκήρυξης; Αυτό διερωτάται ο κ. Αναστασόπουλος και σ' αυτό βασίζει την επιχειρηματολογία του για να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο.
Η υπόθεση θα εκδικασθεί στις 15 του μήνα.
http://www.paron.gr/