10.03.2008

TΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΚΟΡΑΚΙΑ" ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=54167
Ειδικότερα το ν/σ προβλέπει:
▪ Αύξηση του ποσού, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη για χρέη από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, από 10.000 σε 20.000 ευρώ.
▪ Επέκταση της απαγόρευσης κατάσχεσης των μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών -ανεξαρτήτου ύψους- για χρέη προς τις τράπεζες και στην περίπτωση που τα εν λόγω ποσά κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό. Ομως η απαγόρευση ισχύει στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει το ποσό της, εξαιρουμένης από την κατάσχεση, απαίτησης.
▪ Αύξηση του ορίου απαγόρευσης κατάσχεσης μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο από 600 σε 1.000 ευρώ. Οταν υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση του ¼ του μισθού ή της σύνταξης.
▪ Απαγόρευση του πλειστηριασμού ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας. Αφορά ακίνητα εντός σχεδίου ή και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, εφόσον έχουν καθορισθεί αντικειμενικές αξίες.
▪ Υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία με γραπτές σφραγισμένες προσφορές.
▪ Αύξηση από το 1/3 στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς του ποσού της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό.
Τα 8 σημεία που πρέπει να προσέξετε:
1 Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες μέχρι 20.000 ευρώ, εφόσον όμως ο οφειλέτης ασκήσει ανακοπή κατά του σχετικού τίτλου εκτέλεσης εντός προθεσμίας 15 ημερών από την επίδοσή του.
2 Επιπλέον, για να έχει ο οφειλέτης το δικαίωμα άσκησης ανακοπής, θα πρέπει να μην έχει εγγραφεί με τη βούλησή του προσημείωση ή υποθήκη επί του ακινήτου και παράλληλα να βρίσκεται αποδεδειγμένα και ανυπαίτια σε αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.
3 Εάν ο οφειλέτης έχει και ένα μικρό εξοχικό, τότε δεν μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος ανακοπής. Επίσης, αν δεν έχει ασκηθεί ανακοπή ή αυτή απορριφθεί τελεσιδίκως, δεν εμποδίζεται η επιβολή κατάσχεσης.
4 Η απαγόρευση κατάσχεσης μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο έως τα 1.000 ευρώ ισχύει στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει το ποσό της εξαιρουμένης από την κατάσχεση απαίτησης.
5 Εάν κάποιος οφείλει στο Δημόσιο και έχει μισθό 1.500 ευρώ, θα κατασχεθούν 375 ευρώ, δηλαδή το ¼ των αποδοχών. Εάν πάλι ο οφειλέτης έχει μισθό 1.200 ευρώ δεν θα κατασχεθεί το 1/4, δηλαδή 300 ευρώ, αλλά 200 ευρώ ώστε να του απομείνουν το ελάχιστο των 1.000 ευρώ.
6 Κάθε πλειοδότης οφείλει να καταθέσει εγγυοδοσία ίση προς την τιμή της πρώτης προσφοράς σε μετρητά ή με εγγυητική επιστολή διάρκειας ενός μηνός ή με επιταγή που έχει εκδοθεί από τράπεζα. Το δεύτερο στάδιο του πλειστηριασμού συνεχίζεται με την υποβολή προφορικών προσφορών.
7 Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα ισχύσουν από την ψήφισή του εντός του Οκτωβρίου και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.