12.13.2008

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ "ΕΘΝΟΣ"


«Ακυβερνησία» Η οικονομική αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» όπως και οι βρετανικοί «Financial Τimes» ξεκινώντας απ το συμπέρασμα της «ακυβερνησίας» που επικρατεί στην Ελλάδα, θεωρεί πως οι αγορές και οι ξένοι επενδυτές θεωρούν την κυβέρνηση «αντιδημοφιλή και αδύναμη». Το άρθρο φέρει τίτλο «Οι ελληνικές ταραχές κάνουν να σείονται οι αγορές δανεισμού».
Η «Wall Street Journal» επισημαίνει ότι «η κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα αύξησε την ανησυχία για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους των επενδύσεων» και προσθέτει ότι «σε ύψη ρεκόρ εκτινάχθηκαν τόσο τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου όσο και η διαφορά επιτοκίου μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων [...] αντανακλώντας τα υψηλά ρίσκα για τα ομόλογα, καθώς οι αγορές αποτιμούν τον χειρισμό της κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης». Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde» είναι αφιερωμένο σε ανάλυση των εξελίξεων με τον τίτλο «Ελλάδα: από την κοινωνική κρίση στην εξέγερση της νεολαίας» και με υπότιτλο: «Ταραχές: Οικονομικός μαρασμός, φοιτητική οργή, ζωτικότητα της Ακρας Αριστεράς».
Με την υπογραφή ειδικού απεσταλμένου της εφημερίδας στην Αθήνα, φιλοξενούνται στις εσωτερικές σελίδες μικρές συνεντεύξεις μαθητών αλλά και πλήρης καταγραφή των γεγονότων των τελευταίων ημερών που κατά τον Γάλλο συντάκτη «έχουν τις ρίζες τους στον αγώνα κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος στη δεκαετία του 1970».
Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Καραμανλής είναι γυμνός» καταγράφει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και αναφέρεται στο κόστος των καταστροφών.
Η επίσης τουρκική, φιλοϊσλαμική «Ζαμάν» με το κύριο άρθρο της που υπογράφεται απ τον βασικό αρθρογράφο της, αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι το πρώτο πολιτικό θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», ενώ αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης, τονίζει ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή δεν ξέρει πώς ν αντιμετωπίσει τα γεγονότα που πληγώνουν μια ολόκληρη χώρα». Ο αρθρογράφος συμπληρώνει ότι «αυτό που έβγαλε τους Ελληνες στους δρόμους προκαλώντας χάος και αταξία οφείλεται στην κοινωνική απόγνωση που προκάλεσαν τα ατέρμονα οικονομικο-πολιτικά σκάνδαλα».
Η αμερικανική εφημερίδα «Νew York Τimes» συνεχίζοντας τα καθημερινά της ρεπορτάζ απ την Αθήνα, επικαλούμενη στο χθεσινό της άρθρο τους τίτλους των αθηναϊκών εφημερίδων, επισημαίνει πως «ο Καραμανλής που ανήλθε στην εξουσία μέσα στην ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 [...] μέσα σε τέσσερα χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης, μια σειρά σκανδάλων, καταστροφικών πυρκαγιών και ανεπιτυχών οικονομικών μέτρων έσβησε την αισιόδοξη διάθεση του 2004».
Η επίσης αμερικανική «Ηerald Τribune» εκτιμά πως η κρίση που εκδηλώνεται σήμερα υφέρπει εδώ και δεκαετίες, απ τη δεκαετία του 70 συγκεκριμένα, και τροφοδοτήθηκε εκρηκτικά από «την οικονομική στασιμότητα, την εκτεταμένη διαφθορά, το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα, την άνοδο της φτώχειας» βγάζοντας στους δρόμους χιλιάδες Ελληνες «να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης».
Η συντηρητική γερμανική εβδομαδιαία επιθεώρηση «Der Spiegel», με τίτλο «Κύμα βίας: Οι ταραχές ρίχνουν την Ελλάδα σε βαθιά δημοκρατική κρίση», σημειώνει πως πολλοί Ελληνες θεωρούν «πως η πολιτική ελίτ είναι διεφθαρμένη και ανίκανη» και υπογραμμίζει πως «αναπόφευκτα αποκομίζει κανείς την εντύπωση τούτες τις μέρες πως έχουν απομείνει ελάχιστοι που εμπιστεύονται ακόμη την κυβέρνηση ότι θα βρει τον σωστό δρόμο».
«Βιτριόλι»
«Πράγματι διαδηλώνουν πάρα πολύ», είναι ο τίτλος του άρθρου της βρετανικής συντηρητικής επιθεώρησης «Εconomist» που επιδίδεται σε μια απόπειρα ερμηνείας των τελευταίων γεγονότων διευρύνοντας βεβαίως τη βάση των δεδομένων της νεανικής έκρηξης.
«Οι νεανικές ταραχές δείχνουν πως η Ελλάδα πρέπει ν αλλάξει», είναι ο υπότιτλος, ενώ στην ανάλυση των γεγονότων, με ιδιαίτερη βιτριολική βρετανική ειρωνεία αναφέρεται πως αυτή τη φορά «ο ενθουσιασμός» των Ελλήνων προς τις «κατά μέσο όρο δύο διαδηλώσεις την εβδομάδα» ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Αφού γίνεται αναφορά τόσο στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και τις ενδείξεις των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, αφού περιληπτικά επιχειρείται απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καραμανλή, με αναφορές στο Βατοπέδιο, την απομάκρυνση Βουλγαράκη, διαπιστώνεται μεταξύ των αιτίων της έκρηξης πως η κυβέρνηση «αγνόησε» την ανάγκη για προώθηση κοινωνικών μεταρρυθμίσεων «ειδικά στην εκπαίδευση, την υγεία και την τήρηση του νόμου».
ΦΕΥΓΟΥΝ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Το ασταθές πολιτικό περιβάλλον και η αδύναμη κυβέρνηση διώχνει τους ξένους επενδυτές από την Ελλάδα. Η φυγή τους εκδηλώνεται με αθρόες πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αποστασιοποίηση από την αγορά κρατικών ομολόγων. Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση έχει οδηγήσει τα spread του δεκαετούς ομολόγου σε επίπεδα ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Χθες η διαφορά του 10ετούς με το αντίστοιχο γερμανικό ανήλθε στις 202 μονάδες βάσης. Το άνοιγμα της ψαλίδας του spread σηματοδοτεί τις επιφυλάξεις των ξένων να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην πριν από την ΟΝΕ εποχή. Τα ίδια εκφράζουν φόβους ότι το περιβάλλον χρηματοδότησης θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο πολύ σύντομα θα κληθεί να πληρώσει ακόμη πιο ακριβά την αναζήτηση κεφαλαίων για την εκπλήρωση των καθημερινών αναγκών του κράτους.
Τα βάσανα της ελληνικής Οικονομίας θα μεταφερθούν στις επιχειρήσεις, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα συναντήσουν την ίδια δυσπιστία από ξένους οίκους σε ό,τι φορά τη χρηματοδότησή τους. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν κύμα αρνητικών εκθέσεων για τις εγχώριες επιχειρήσεις με τις οποίες θα μειώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, η ελληνική επιχειρηματικότητα θα χτυπήσει «κόκκινο», καθώς θα περιοριστούν σημαντικά οι πηγές χρηματοδότησης.
Τα αρνητικά μηνύματα φτάνουν καθημερινά στο ταμπλό της Σοφοκλέους οδηγώντας τις «καλύτερες μετοχές» στην απαξίωση.
Τραπεζικοί τίτλοι εμφάνισαν απώλειες από 70% έως 80%, ενώ το τελευταίο δίμηνο ξένοι διαχειριστές έχουν αποσύρει κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τη Σοφοκλέους.
ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ