11.01.2008

MIZEΣ ΚΑΙ SIEMENS:ONOMATA...

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=58567
Τουλάχιστον τρεις Ελληνες, ο ένας πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΟΤΕ επί ΠΑΣΟΚ και οι δύο άλλοι πρώην στελέχη της Siemens Hellas, εκ των οποίων το ένα χαρακτηρισμένο ως εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων» για την Ελλάδα, φαίνεται ότι «συνδέονται» με δύο στελέχη της μητρικής εταιρίας στη Γερμανία που στο τέλος Νοεμβρίου θα δικαστούν στο Μόναχο για το σκάνδαλο.
Με το φόβητρο της καταδίκης και μάλιστα με ποινές φυλάκισης, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τα στόματά τους και να προβούν σε αποκαλύψεις για την ελληνική πτυχή της υπόθεσης. Οι Βόλφγκανγκ Ρούντολφ (Wolgang Rudolph) και Χάιντζ Κέιλ Βον Τζάγκεμαν (Heinz Keil Von Jagemann), ως «βοηθοί» του κύριου διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Σίκατσεκ, έστειλαν, από το 1999 έως και το 2004, χρηματικά ποσά που προορίζονταν για μίζες στην Ελλάδα και που σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα διοχετεύθηκαν μέσω λογαριασμών, offshore εταιριών ή και σε ρευστό. Ολα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται άλλα μεγάλα ποσά, τα οποία, ναι μεν εστάλησαν από τα ίδια πρόσωπα και τις εταιρίες, αλλά οι τελικοί παραλήπτες τους, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστοι. Οπως επίσης και ποσά τα οποία διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα μέσω άλλων προσώπων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της γερμανικής Δικαιοσύνης.Σημαντικό τμήμα αυτών των χρημάτων προοριζόταν για μίζες, προκειμένου η εταιρία να διασφαλίσει μεγάλες «δουλειές» στον ΟΤΕ, αλλά και σε άλλους τομείς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και για το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4i. Για το τελευταίο έργο, ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε αναλάβει η αμερικανική SAIC με υπερεργολάβο τη Siemens, υπολογίζεται ότι διοχετεύθηκαν, μέσω offshore εταιριών, πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Debevoise&Plimpton, που δουλεύει για λογαριασμό της Siemens, χρηματικά ποσά από λογαριασμούς των Ρούντολφ και Τζάγκεμαν εστάλησαν το 1999, το 2000, το 2001 και το 2002 προς λογαριασμούς ο οποίοι αποδίδονται στο πρώην στέλεχος της Siemens Hellas κ. Πρόδρομο Μαυρίδη, καθώς και στο έτερο πρώην στέλεχός της, κ. Αλέξανδρο Αθανασιάδη. Ποσά από λογαριασμούς του Β. Ρούντολφ, σύμφωνα με το γραφείο, φαίνεται ότι εστάλησαν το 2000-2001 και σε λογαριασμό που αποδίδεται στον αντιπρόεδρο του ΟΤΕ επί ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Σκαρπέλη. Ακόμα, το 1998 και το 1999 εστάλησαν προς τους δύο επιχειρηματίες, κυρίους Πιταούλη και Βόγια, από ένα εκατ. μάρκα. Οι δυο τους φέρονται να έδωσαν τα χρήματα στον κ. Θ. Τσουκάτο ο οποίος υποστήριξε ότι έδωσε τα χρήματα στο ΠΑΣΟΚ.Ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές πως οι δύο Γερμανοί συνδέονται και με τις offshore εταιρίες Khroma, Weavind και Placid Blue. Από τις δύο πρώτες εκτιμάται ότι προωθήθηκαν μίζες και για το C4i. Πράγματι, από την Khroma, στις 6 και 10 Σεπτεμβρίου και στις 5 Αυγούστου 2004 εστάλη περί το 1,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις 2 και 15 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, από την Weavind έφυγαν άλλα 750.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις τα χρήματα κατέληξαν στην off shore Fairways. Ενδεχόμενες αποκαλύψεις των Γερμανών δεν αποκλείεται να επιβαρύνουν τη θέση του πρώην επικεφαλής της Siemens Hellas, κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου.Κι αυτό διότι τουλάχιστον 12 εμβάσματα εστάλησαν το 2004 και 2005, μέσω των Placid Blue και Fairways σε λογαριασμούς ατόμων τα οποία, όμως, «φωτογράφισαν» τον κ. Χριστοφοράκο ως τελικό παραλήπτη. Μεταξύ των άλλων, εστάλησαν σε λογαριασμούς του επιχειρηματία περί τα ναυτιλιακά, κ. Βασίλη Τυρογαλά, και χρηματιστών (κύριοι Νίκος Δεβλέτογλου, Αθανάσιος Ράμμος και Σάββας Γιαννακάκης).