11.16.2008

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΛΕΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...

http://www.protothema.gr/content.php?id=18137
Καταγγελία του Κύπριου υπουργού Οικονομικών για ελληνική Τράπεζα
16 Νοεμβρίου 2008, 15:18
Καταγγελία του υπουργού οικονομικών της Κύπρου Χαρίλαου Σταυρακάκη για ελληνική Τράπεζα, ότι το παράρτημά της στην Κύπρο απέστειλε το 75% των καταθέσεών του στη μητρική τράπεζα, προκαλεί αναταράξεις στους τραπεζικούς κύκλους.
Ο κ. Σταυράκης δεν κατονόμασε την τράπεζα, αλλά ανέφερε ότι από το ποσό των 800 εκ. ευρώ που εισέπραξε ως καταθέσεις στην Κύπρο χορήγησε μόνο 200 εκ. ευρώ σε δάνεια και απέστειλε τα υπόλοιπα 600 εκ. ευρώ στη μητρική τράπεζα.
Πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαράδεκτο «γιατί μέριμνά μας πρέπει να είναι η βελτίωση της δικής μας οικονομίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να πολεμήσει για το θέμα αυτό».
Ο κ. Σταυράκης προέβη στις δηλώσεις αυτές σχολιάζοντας πληροφορίες ότι οι Τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αναφέροντας ότι το πρόβλημά τους είναι πλασματικό.
Πέραν της ανωτέρω περιπτώσεως, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το ερώτημα πως είναι δυνατόν οι Τράπεζες να έχουν πρόβλημα ρευστότητας, «όταν προβαίνουν στην εξαγορά ξένων τραπεζών «έναντι διακοσίων, τετρακοσίων, ή πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ».
Ο κ. Σταυράκης δεν ανέφερε συγκριμένες ή συγκεκριμένη Τράπεζα, αλλά πολύ πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την εξαγορά ρωσικής Τράπεζας έναντι 400 εκ. ευρώ.
Ως προς την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι θα παρουσιάσει καλά αποτελέσματα, με ρυθμούς ανάπτυξης 3% και πληθωρισμό γύρω στο 5%.-