11.25.2008

ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ:"ANEΠΑΡΚΗΣ " Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ...

"Υπάρχουν πολιτικοί ανεπαρκείς, για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ξεφεύγουν και πηγαίνουν προς τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση, χρειάζεται κοινωνική και πολιτική συναίνεση, όπως και υπέρβαση ιδεολογίας. Υπάρχουν σχόλια ότι ο λόγος μου είναι πολιτικός. Όμως δε γίνεται να μιλάμε σήμερα για την οικονομία και να την αποσυνδέουμε από την πολιτική. Μου γίνεται κριτική πως τα λέω αυτά, γιατί έχω κίνητρο την απαξίωση το τραπεζικού τομέα και της ελληνικής οικονομίας. Η Marfin είναι ελληνική τράπεζα με 5% μερίδιο, που πλήρωσε 820 εκατ. ευρώ σε φόρους και απασχολεί 52.000 εργαζομένους".
Συνέχισε, λέγοντας πως το “πακέτο χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας πέρα από την έλλειψη επάρκειας. Ο υπουργός δήλωσε πως τα 8 δισ. θα διατεθούν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 15 δισ. ευρώ για την ενίσχυση ζωτικής σημασίας επιχειρήσεων. Προς τιμήν του όμως ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι χρειάζονται επειγόντως 19 δισ., για να πληρώσουν οι ελληνικές τράπεζες το δικό τους δανεισμό”.Στη συνέχεια, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως δόθηκε κίνητρο για μετεγκατάσταση της Vivartia -που ανήκει στον όμιλο Marfin- από το Μπρονξ στην Καλιφορνία. Μας δόθηκαν κίνητρα και φοροαπαλλαγές. Επίσης υπουργοί και κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης ζητούν μαζί μας συναντήσεις. Παντού έχουμε άριστη συνεργασία. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν είναι εφικτό. Έχουμε φέρει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το 84% των επενδύσεων. Πέρυσι φέραμε 5,2 δισ. ευρώ και φέτος θα φέρουμε άλλα 5 δισ. ευρώ”.Τα πρώτα μηνύματα από το χειρισμό του πακέτου είναι απογοητευτικά, σημείωσε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως “διαχειριστικό και αντιαναπτυξιακό” σε μία εποχή που χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Η διαφορά στα spreads των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με τα γερμανικά έχει διαμορφωθεί στο 2% και τόνισε “πως έχουμε αρχίσει και ξεφεύγουμε επικίνδυνα προς τον τρίτο κόσμο”.

Πρόσθεσε δε πως “όταν μιλάμε για Ευρώπη δύο ταχυτήτων αντιλαμβάνεστε σε ποια ταχύτητα βρίσκεται η Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομίας προσπαθεί να συμμορφώνεται και να παίρνει εγκρίσεις από την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την κρίση. Είναι άτολμος”. Και συνέχισε "οι ίδιοι που σου λένε πως είσαι το καλό παιδί σήμερα θα έρθουν αύριο και θα σου πουν George είσαι στη δεύτερη ταχύτητα". "Μιλάνε για ρυθμό ανάπτυξης 2,5%. Το ακούω και σκέφτομαι, ζω σε άλλη χώρα;"Για το σχέδιο στήριξης επισήμανε πως "ο τίτλος του δε θα έπρεπε να ήταν σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας ορισμένων τραπεζών".
Αναφερόμενος στα επιτόκια, ανέφερε πως τα επιτόκια χορηγήσεων θα πέσουν, μόνο όταν πέσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι τράπεζες που θα κάνουν χρήση του “πακέτου” θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αν υποστούν πιέσεις να μειώσουν τα επιτόκια, γιατί δε θα μπορούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έχουν πάρει.