10.29.2008

AΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ:"NOMOΣΧΕΔΙΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ" ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ 28 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


"ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ" ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ 28 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ EΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ...ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑ!

(...)Επιπροσθέτως, ο κ. Βγενόπουλος κατηγόρησε ευθέως και τους μεγαλομετόχους των ιδιωτικών τραπεζών ότι κάνουν χρήση του «πακέτου βοήθειας» των 28 δισ. ευρώ χωρίς οι ίδιοι να βάλουν από την τσέπη τους ούτε ένα ευρώ.
Τόνισε ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της οικονομικής πολιτικής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, προέβλεψε τη συρρίκνωση της οικονομίας και την εκτίναξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά νούμερα.
Αναφερόμενος στο «πακέτο Αλογοσκούφη» το χαρακτήρισε άδικο, αντιδεολογικό και αντιδημοκρατικό, δίνοντας του παράλληλα το χαρακτηρισμό «νομοσχέδιο της μεγάλης κοινωνικής αδικίας», ενώ έθεσε τα εξής ερωτήματα: «ποιες είναι αυτές οι τράπεζες που έχουν τόσο μεγάλα προβλήματα και δεν τα αποκαλύπτουν;». «Γιατί ο Έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να βοηθήσει τους ισχυρούς του χρήματος να σώσουν τις περιουσίες τους;» «Για ποιο λόγο οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών νίπτουν τας χείρας τους και δεν βοηθάνε με δικά τους χρήματα τις δικές τους τράπεζες αν έχουν πρόβλημα να επιβιώσουν;»
Ο επικεφαλής της MIG έφερε ως παράδειγμα τις τράπεζες του εξωτερικού που εξαγοράστηκαν όπως η Merrill Lynch και η Goldman Sachs. Το ίδιο, κατά τον κ. Βγενόπουλο, θα έπρεπε να γίνει και στην Ελλάδα.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της MIG διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν έχει κανέναν πρόβλημα ρευστότητας, αναγκάζεται να κάνει χρήση του «πακέτου Αλογοσκούφη».
Αναφερόμενος στη φημολογία που υπάρχει αυτή τη στιγμή για αύξηση της ανεργίας ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι η MIG δεν πρόκειται να απολύσει ούτε ένα εργαζόμενο, ενώ σε ό,τι αφορά την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG κατά 5 δισ. ευρώ τόνισε ότι τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Επίσης, προέτρεψε τις κρατικές τράπεζες και τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να δουλέψουν με μικρότερα περιθώρια κέρδους στα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και εξήγησε ότι όποιες τράπεζες μπουν στο «πακέτο Αλογοσκούφη» θα πρέπει να ασκήσουν κοινωνική πολιτική υπέρ των δανειοληπτών.