10.30.2008

ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ KANENA ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΛΑΣΑΡΑΝ ΤΟ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΟ-ΗΛΙΕΛΑΙΟ...


ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΦΕΤ!
Μένουν ακινητοποιημένα σε νοικιασμένο γκαράζ 20 αυτοκίνητα ελέγχου του ΕΦΕΤ, γιατί δεν αγοράστηκαν φέτος τον Αύγουστο ισάριθμες μπαταρίες κι αυτό γιατί ο γενικός διευθυντής δεν... φιλοτιμήθηκε να κάνει σχετική εισήγηση στο ΔΣ του Φορέα (ΕΦΕΤ).
Παραμένουν έως σήμερα ατιμώρητες οι επιχειρήσεις που πλάσαραν στην αγορά το μολυσμένο με ορυκτέλαιο ουκρανικό ηλιέλαιο, καθώς δεν τους έχει επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.
Απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), καθώς δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό, ενώ αντιθέτως: «σπάνε» τις εργασιακές σχέσεις και προωθούν ελαστικές μορφές απασχόλησης (stage), ενοικίασης εργαζομένων κ.λπ.
Συνολικά 41 εκκρεμότητες «πνίγουν» τον ΕΦΕΤ, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων ΕΦΕΤ», που αφορούν τη στελέχωση - ανάπτυξη του Φορέα, την καθημερινή λειτουργία του κ.λπ.
Κραυγαλέες περιπτώσεις από τις παραπάνω οι εξής:
Δεν έχουν ιδρυθεί και στελεχωθεί οι προγραμματισμένες να λειτουργήσουν από φέτος περιφερειακές διοικήσεις του ΕΦΕΤ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (με έδρα την Κομοτηνή), στο Βόρειο Αιγαίο (με έδρα τη Μυτιλήνη) και στην Πελοπόννησο (με έδρα την Τρίπολη).
Δεν έχουν λειτουργήσει τα μεικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ και συναρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Σιούφας - Παπαθανασίου) θεσμοθέτησε με σωρεία νομοθετημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ο άμεσος και αποτελεσματικότερος έλεγχος των επιχειρήσεων τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα.
Δεν διαβιβάζονται οι ληφθείσες καταγγελίες, που αφορούν επιχειρήσεις τροφίμων από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το τηλεφωνικό κέντρο 1520, στις αρμόδιες Αρχές ελέγχου, όπως έχει προσδιοριστεί με την ΚΥΑ 15523/2007 για ενέργειες και αποστολή στην αρμόδια Εισαγγελία αλλά και στον ΕΦΕΤ, υποβαθμίζοντας τον ρόλο του ως Κεντρικής Αρμόδιας Αρχής και αποπροσανατολίζοντάς τον από τον στόχο του.
Δεν τηρείται μητρώο επιχειρήσεων τροφίμων, προκειμένου ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με ης αρμοδιότητές του, να καθορίζει τα προγράμματα ελέγχων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ή από άλλες Αρχές και υπηρεσίες.
Δεν επανήλθε η υποχρέωση προληπτικού ελέγχου και έκδοσης σχετικής βεβαίωσης τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων από τον ΕΦΕΤ ή άλλη αρμόδια Αρχή ελέγχου των επιδοτούμενων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος για την απόκτηση σήματος ΕΟΤ για την ελληνική κουζίνα.