10.30.2008

EKANΕ ΠΙΣΩ Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ, ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ...


http://www.tanea.gr/
Ακυρώθηκε ο πλειστηριασμός της ντροπής με τον οποίο ο κ. Νίκος Θεοχαρίδης κινδύνευε να χάσει το σπίτι του για οφειλή 1.849,65 ευρώ, παρά τις διατάξεις του νόμου που απαγορεύουν κατασχέσεις μοναδικής κατοικίας για τόσο χαμηλά χρέη.
Το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» προκάλεσε την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή που ακύρωσε τον πλειστηριασμό. Μάλιστα, ο κ. Θεοχαρίδης πήγε χθες βράδυ σπίτι του με την εξοφλητική βεβαίωση της τράπεζας, σύμφωνα με την οποία «η τράπεζα ουδεμία απαίτηση έχει από το δάνειο που είχε συναφθεί στις 21-4-2000». Ώρες νωρίτερα, κινδύνευε να το χάσει για χρέος 1.849,65 ευρώ, το οποίο μαζί με τόκους και δικαστικά έξοδα είχε διογκωθεί πλέον σε 7.043,29 ευρώ.
Την ώρα που είχε προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός άλλωστε, η Ένωση Δανειοληπτών, η Νεολαία του ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ πραγματοποιούσαν συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στον πλειστηριασμό, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο υπεύθυνος Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσχηματικό νόμο απο την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών.
«Από το πρωί άρχισαν να με παίρνουν στο τηλέφωνο από την τράπεζα και τελικά υπέγραψα εξοφλητική βεβαίωση που λέει ότι δεν χρωστάω τίποτα», μας είπε ο κ. Θεοχαρίδης. Γραμματεία Καταναλωτή Καθοριστική ήταν και η παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Με επιστολή που απέστειλε στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Οικονόμου τονίζει ότι ζήτησε και πέτυχε από την τράπεζα να σταματήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού, ενώ προτίθεται να ζητήσει ανάλογη μεταχείριση και από τις άλλες δύο τράπεζες, οι οποίες έχουν κινητοποιήσει αντίστοιχες διαδικασίες και πάλι για χρέη χαμηλότερα των 10.000 ευρώ. Ο κ. Οικονόμου αναγνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος δανειολήπτης εμπίπτει κατά τα δύο τρίτα στις διατάξεις του νόμου που ορίζουν ότι απαγορεύεται η κατάσχεση μοναδικής κατοικίας για χρέη από πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ, εφόσον:
● Ο δανειολήπτης προχωρήσει εντός 15 ημερών από την επίδοση επιταγών προς εκτέλεση, σε ανακοπή.
● Η τράπεζα δεν έχει εγγραφή με τη βούληση του οφειλέτη, προσημείωση ή υποθήκη.
● Ο δανειολήπτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.
Στην περίπτωση του κ. Θεοχαρίδη, πράγματι δεν είχε γίνει αίτηση ανακοπής καθώς δεν υπήρχαν οι οικονομικοί πόροι (η αίτηση κοστίζει από 1.000 έως 2.000 ευρώ), αλλά είχαν ισχύ όλες οι υπόλοιπες «προστατευτικές» διατάξεις του νόμου. Στην επιστολη της Γ.Γ. Καταναλωτή επισημαίνεται ότι «δεν μπορεί για μια παράλειψη του δανειολήπτη, που ενδεχομένως να οφείλεται και σε άγνοια ή αδυναμία, να ακυρώνεται το πνεύμα της διάταξης του νόμου» και εκφράζεται η πεποίθηση ότι δεν μπορούν για μικροποσά οι πολίτες να χάνουν τη μοναδική τους κατοικία.