10.17.2008

AΠΑΝΤΗΣEIΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ...


ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΤΑΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΝ ΠΑΡΑΒΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!
ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ", ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ ΤΗΣ ...ΑΔΕΚΑΣΤΗΣ (ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ) "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ".
ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ, ΕΝΩ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ Ο ΔΙΕΘΝΟΥΣ ...ΦΗΜΗΣ KΡATIKOΔΙΑΙΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΕ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΕΤΟΙΜΗ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΥΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ... (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ, ΟΙ ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ; TI ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΠΟΥ ΞΑΝΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ, ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ;)
ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΤΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΚΡΙΑ ΤΗΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ", ΟΤΑΝ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΕ Η ΥΠΟΝΟΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΗ (βλ. παρακάτω στην επιστολή το α), ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ!


Aξιότιμο κύριο Μιχάλη Λιάπη ΥΠ.ΠΟ.
κ. Δέσποινα Μουζάκη Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Κα Λίλα Δασκαλάκη Δ/νση Κιν/φου ΥΠ.ΠΟ.

Κ. Βασίλη Κεσίσογλου ΥΠ.ΠΟ.

Κ. Γιώργο Παπαλιό Ε.Κ.Κ.

Ε.Ε.Σ.
κ.Μαρία Κατσουνάκη

κ.Παύλο Κάγιο

κ.Βένα Γεωργακοπούλου

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

λίγο πριν ξεκινήσει (για τελευταία φορά, πιστεύουμε, με τον συγκεκριμένο τρόπο και σύνθεση) η διαδικασία απονομής των κρατικώνκινηματογραφικών βραβείων ποιότητας, διαπιστώνουμε τρία σοβαρά ηθικής και νομικής τάξης ζητήματα γύρω από τη διαδικασία της επιτροπής.

α. έγκριτη δημοσιογράφος καθημερινής εφημερίδας, μέλος της επιτροπής γράφει κολακευτικά για ντοκιμαντέρ που διαγωνίζεται. Δεν είναι άδικοκαι μεροληπτικό ως προς τις άλλες ταινίες;

β. σκηνοθέτης, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. προτείνεται από το σωματείοτου σαν μέλος της επιτροπής. Πως θα κρίνει ταινίες που σαν μέλος τουΔ.Σ. έχει εγκρίνει ή απορρίψει; Δεν είναι άδικο και μεροληπτικό γιατις υπόλοιπες;

γ. γιατί η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ παραιτείται γιατέταρτη συνεχή χρονιά από την θεσμικά προβλεπόμενη ιδιότητα της σαν μέλος της επιτροπής;

δ. αν τα δύο μέλη επιτροπής δεν παραιτηθούν ο υπουργός (και η ΕΕΣ)έχουν πολλές άλλες επιλογές.

(δυστυχώς ανώνυμοι διαγωνισθέντες) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ
__________________________________________________________________

Προς την κυρία Βένα Γεωργακοπούλου
Αθήνα, 16/10/2008
Κυρία Γεωργακοπούλου,
Εσείς και η παρέα σας δεν με τρομοκρατείτε με τα λιβελογραφήματά σας.
Μετά το τελευταίο σας κείμενο, είναι γνωστό ότι καθεύδετε υπό Μανδραγόρα, ύπνον μακάριον και μισαλλόδοξον.
Η καφενόβια και ανερμάτιστη γραφή είναι ίδιον των διανοητικώς αναξιοπαθούντων.
Άρα, κρίνετε αυθαίρετα. Οι Έλληνες συνάδελφοι γνωρίζουν την προσφορά μου στην κινηματογραφία (Μουσείο, Οργανισμός Σκηνοθετών και Σεναριογράφων, Διδασκαλία σκηνοθεσίας επί επτά (7) συνεχή έτη, καθώς και οι ταινίες που εξακολουθούν και παίζονται και θα συνεχίσουν να παίζονται).
Καλό σας ταξίδι. Ούτως ή άλλως κενό γράμμα ήλθατε και έτσι θα πορευθείτε.
Δεν θα ξανασχοληθώ ποτέ πια μαζί σας.
Γιώργος Μυλωνάς
Σκηνοθέτης – Συγγραφέας

via DIRECTORS' GUILD OF GREECE
(΄Εχει τηρηθεί η ορθογραφία των κειμένων όπως μας εστάλησαν)...