10.16.2008

3.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ THΣ LEHMAN BROS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΑ 300 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ
ΟΙ KATAMEΤΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ...
Στην Ελλάδα, εφοπλιστές, μεγαλοαγρότες του Θεσσαλικού κάμπου, οι Έλληνες επενδυτές, πελάτες του private banking των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αλλά και ιδιώτες, «κλαίνε» τις χαμένες τους επενδύσεις αξίας αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη στο δικηγορικό γραφείο Αλ. Λυκουρέζου -αλλά και σε αλλά δικηγορικά γραφεία- έχουν απευθυνθεί δεκάδες χαμένοι επενδυτές, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί οι πρώτες μηνύσεις και αγωγές κατά συγκεκριμένης τράπεζας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη έκθεση σε «τοξικά» προϊόντα της Lehman Brothers, έχουν πελάτες (private banking και ιδιώτες) της συγκεκριμένης τράπεζας, με επενδύσεις άνω των 110 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών, πελάτες του private banking της Eurobank, έχουν επενδύσει περί τα 18 εκατ. ευρώ και η EFG ΑΕΔΑΚ έχει επενδύσεις ύψους 27 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία της Lehman. Επίσης, πελάτες του private banking της Εθνικής έχουν επενδύσει 6,8 εκατ. ευρώ, και σε επίπεδο ομίλου η έκθεση της τράπεζα «από πάσης φύσεως συναλλαγές» ανέρχεται στα 3,9 εκατ. ευρώ. Στα 8 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά που επένδυσαν οι πελάτες private banking της Alpha, ενώ η έκθεση της τράπεζας σε αμοιβαία της Lehman είναι 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πειραιώς, η έκθεσή της σε προϊόντα της Lehman είναι ανύπαρκτη.
ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

Στις αγωγές και τις μηνύσεις τους οι επενδυτές που έχασαν τα χρήματα τους υποστηρίζουν τα εξής:
- Ότι τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών τους προέτρεψαν να επενδύσουν τα χρήματα τους στη Lehman.
- Δεν υπήρξαν επαρκείς και σαφείς διευκρινήσεις για το είδος των προϊόντων -οι περισσότεροι επενδυτές είχαν μείνει με την εντύπωση πως επρόκειτο για προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου- ούτε και για το ποια τράπεζα εγγυάτο την επένδυση.
- Εκτός από τις μηνύσεις και αγωγές, εκατοντάδες είναι και οι καταγγελίες που έχουν φτάσει και συνεχίζουν να φτάνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το αγωνιώδες ερώτημα από τους «μικρούς» κυρίως επενδυτές (ποσά 10.000 - 30.000 ευρώ) είναι: «χάσαμε τα λεφτά μας»; -
Όπως είναι γνωστό η ΤτΕ έχει ήδη ενημερωθεί από τις τράπεζες για τα ανοίγματα τους στα «τοξικά» της Lehman και το ποσό προσεγγίζει τα 250-260 εκατ. ευρώ (50 εκατ. επενδύσεις τραπεζών, 60 εκατ. επενδύσεις σε αμοιβαία, 130-160 εκατ. ευρώ πελάτες private banking και ιδιώτες).